Ryskt lagändringsförslag hotar transpersoners rättigheter

Ett nytt ryskt lagändringsförslag riskerar att ytterligare begränsa ryska hbtqi-personers rättigheter. I ett gemensamt uttalande utrycker vi vår oro över de föreslagna ändringarna tillsammans med RFSL, Amnesty International Sweden, ForumCiv, RFSU och Östgruppen.

I juli 2020 godkändes en rad förändringar i den ryska konstitutionen genom en folkomröstning. Bland annat fastställs det i konstitutionen att ett äktenskap endast gäller mellan en man och en kvinna. Efter ändringarna har en grupp ryska senatorer lagt fram tre lagändringsförslag som, enligt de själva, syftar till att anpassa lagstiftningen till den nya konstitutionen. Dock är både ryska och internationella människorättsorganisationer oroade över att de nya förslagen kan leda till ökad diskriminering av transpersoner.

– De föreslagna ändringarna skulle begränsa ryska hbtqi-personers rättigheter ytterligare. Vi ser mycket oroat på utvecklingen som tyder på ett ökat förtryck av hbtqi-personer. Vi uppmanar ledamöterna i statsduman att lyssna på civilsamhället och inte anta förslagen, säger Ana Furtuna, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Läs mer om lagförslaget i vårt uttalande på engelska här.

Taggar , ,