Ryska myndigheter måste undersöka bortförande och tortyr av ung man från Tjetjenien

Den 7 september spreds en video på sociala medier som visar hur Salman Tepsurkaev, en 19-årig man från Tjetjenien, torteras. Han saknas fortfarande. Civil Rights Defenders och ett flertal ryska och internationella människorättsorganisationer uppmanar nu ryska myndigheter att omedelbart fastställa var han befinner sig och straffa de som är ansvariga för våldet. 

Salman Tepsurkaev är moderator för en kanal i meddelandeappen Telegram som publicerar kritisk information om utvecklingen i Tjetjenien. Han kidnappades från ett hotell i Gelendzhik, en stad i ryska regionen Krasnodar, och fördes till Tjetjenien där han tvingades klä av sig naken framför en kamera och penetrera sig själv med en glasflaska. Därefter har även tjetjenska regeringstjänstemän visat sitt stöd för våldet mot Tepsurkaev.

Civil Rights Defenders uppmanar nu, tillsammans med ett flertal ryska och internationella människorättsorganisationer, de ryska myndigheterna att uppmärksamma fallet. Läs vårt uttalande för mer information om våra krav.

Taggar ,