Är Lukasjenkas Belarus på väg mot sitt slut? En historisk möjlighet för landets befolkning

Söndagen den 9 augusti gick tusentals människor ut på gatorna runtom i Belarus. Officiella vallokalsundersökningar hade förutspått ytterligare en jordskredsseger för president Lukasjenka, den sjätte i rad. Protesterna påminde om dem efter tidigare val, men för många belarusier var den här gången annorlunda.

Eftersom inga val har betraktats som fria och rättvisa under de senaste 26 åren, och opinionsundersökningar är förbjudna i landet, är det svårt att säga hur många belarusier som har stöttat presidenten sedan han kom till makten. Men det som står klart är att en stark majoritet vill se en förändring. Frustrerade efter år av ekonomisk tillbakagång och, nu senast, över hanteringen av coronaviruspandemin, har belarusierna gått samman mot presidenten för att stå upp för det land de ser framför sig, demokratiskt och fritt.

– Situationen är skrämmande och intressant på samma gång. Vi befinner oss vid en historisk vändpunkt, som lämnar den postsovjetiska eran i vilken Lukasjenka försökt behålla Belarus, säger Ales Bialiatski från organisationen Human Rights Center Viasna i Belarus.

Stora protester över hela landet

Under dessa nio dagar har protesterna spridit sig över landet.

– Allt sker mycket dramatiskt. För bara fyra månader sedan var det ingen som trodde att det skulle bli sådana massprotester mot förfalskningen av presidentvalet, och att människor öppet och ihärdigt skulle stå upp mot den befintliga auktoritära makten som har byggt hela det här bestraffande systemet, tillägger Ales Bialiatski.

Polis och specialstyrkor har redan från början använt brutalt våld för att slå tillbaka mot såväl fredliga demonstranter och journalister som mot åskådare. Genom massiva arresteringar fyllde myndigheterna snabbt upp fängelserna, och när demonstranterna slutligen släpptes kom vittnesmål om tortyr och omänsklig behandling. Dessutom är det fortfarande okänt var ett dussintals fångar hålls frihetsberövade. På gatorna har demonstranterna anpassat sin taktik, och gjort motstånd trots att internet stängts ner, och lyckats involvera olika grupper i hela samhället, inklusive fabriksarbetare, sjukvårdspersonal och till och med TV-anställda.

– Folk är trötta på den här regeringen och dessa grymheter. Till den grad att anställda vid de största belarusiska företagen har gått ut i strejk. Deras huvudkrav är att Lukasjenka ska avgå, rättvisa val, tortyrutredningar och att politiska fångar släpps, säger Sergey Ustinov från organisationen Legal Initiative som är baserad i Minsk.

Belarusier kommer inte gå tillbaka till det som en gång var

När protesterna breddades till att omfatta städer även utanför Minsk isolerade myndigheterna sig ytterligare. Vi har redan sett den brutalitet som demonstranter mött under den senaste veckan, både på gatorna och i fångenskap. Det uteblivna förtrycket under helgens fredliga händelser ger hopp, men det kan fortfarande bli värre innan det blir bättre om Lukasjenka tror att han har en chans att bibehålla kontrollen genom våld. En sådan brutalitet kommer dock inte att avskräcka de belarusier som vill ha en förändring och möjlighet att välja sin framtid fritt och rättvist. Under tiden försöker Lukasjenka visa att han fortfarande har kontroll, även om hans desperata rop på hjälp från Ryssland och den fabricerade stödaktionen som ägde rum på söndagen bara visar hur isolerad han är. Möjligen kan han behålla sitt grepp om makten under en tid, men belarusierna kommer inte att gå tillbaka till det som var, med tanke på hur outtröttligt de har protesterat under de senaste nio dagarna.

Det internationella samfundet har en viktig roll att spela. EU är på rätt väg och gjorde ett tydligt ställningstagande genom att inte acceptera valresultatet och även tillkännage sanktioner mot dem som är ansvariga för förfalskningen av omröstningen och för det våldsamma förtrycket. Dessa beslut måste kombineras med ytterligare åtgärder. Först då kommer Lukasjenka inse att EU:s dörr har stängts och att den inte kommer öppnas om inte förtrycket upphör, fria och rättvisa val organiseras och politiska fångar släpps. Men det är bara det första steget. Oberoende utredningar av kränkningar av mänskliga rättigheter mot demonstranter måste genomföras för att förövarna ska hållas ansvariga.

– Vi kämpar för demokrati, för mänskliga rättigheter, för ett nytt Belarus. Ett Belarus utan rädsla, med rättvisa, med en fungerande lagstiftning, ett Belarus där mänskliga rättigheter respekteras, säger Ales Bialiatski.

I slutändan kommer det vara upp till belarusierna att bestämma sin egen framtid och landets framtida kurs. Ju tidigare det händer, desto bättre.

Taggar ,