Belarus: Hbtqi-aktivister är oroliga att landet ska ta efter Ryssland

Homofobi och transfobi är fortfarande utbrett i Belarus. Nyligen uttalade sig landets hälsoministerie till stöd för ett nytt förslag som oroar landets hbtqi-aktivister. Är landet på väg i samma riktning som Ryssland, där nya repressiva lagar införts och diskrimineringen av hbtqi-personer ökat?

Trots att homosexualitet avkriminaliserades 1994 i Belarus är homofobin fortfarande utbredd. Det starka motståndet blev tydligt när landets president Lukasjenka så sent som 2012 sa att “det är bättre att vara en diktator än att vara gay.”

Ändå verkade det som att vissa saker blivit bättre de senaste åren. Till exempel visade en studie från 2019 att majoriteten av nyheterna om hbtqi-frågor i landet använde sig av korrekta uttryck, snarare än nedvärderande termer så som ”icke-traditionell sexuell läggning”. Studiens resultat togs emot väl och många hbtqi-aktivister såg resultatet som ett tecken på att hbtqi-personer blivit mer synliga i både media och samhället i stort.

Men med mer uppmärksamhet och synlighet verkar det som att även motståndet ökat. I mars 2020 presenterade en grupp religiösa ledare i landet en lista med underskrifter till stöd för ett lagförslag mot ”propaganda” och att visa upp homosexualitet mot minderåriga. Lagförslaget hade över 52 000 underskrifter och var ett initiativ av religiösa grupper med anknytning till den katolska kyrkan i Belarus. Initiativet stöttades senare även av både protestantiska och ortodoxa ledare i landet. Ett liknande upprop har tidigare startats av ledarna för landets största evangeliska församlingar.

Som svar till förslaget har landets hälsoministerie uttryckt att de förespråkar främjandet av ”traditionella familjevärderingar”, och föreslagit att den sexuella myndighetsåldern ska höjas från 16 till 18 år – men endast för samkönade par. Ett förslag som är en tydlig attack mot hbtqi-rättigheter i landet.

Nya lagar i Ryssland har ökat diskrimineringen

År 2013 introducerade Ryssland en kontroversiell ny lag som förbjuder så kallad “propaganda” av icke-traditionella sexuella relationer bland minderåriga. Sedan lagen introducerades har stigmatiseringen och diskrimineringen av hbtqi-personer i Ryssland ökat och nu är många hbtqi-organisationer oroade över att Belarus är på väg åt samma håll.  

“Om Belarus väljer att följa samma linje kommer stigmatiseringen av hbtqi-personer som social grupp oundvikligen öka, vilket kommer leda till ett ökat antal människorättskränkningar”, skriver en rad människorätts- och hbtqi-organisationer i Belarus i ett uttalande.

Enligt organisationerna bakom uttalandet står förslagen från de religiösa ledarna och landets hälsoministerie i strid med en rad mänskliga rättigheter, att höja myndighetsåldern bara för samkönade par är ett tydligt fall av diskriminering eftersom det inte rör heterosexuella relationer.

Taggar , ,