Vi vill se förändring – Maximilienne Ngo Mbe

Maximilienne framför ett träd
Maximilienne Ngo Mbe är chef för ett Centralafrikanskt nätverk för mänskliga rättigheter. Bild: Civil Rights Defenders.

Över hela världen står kvinnliga människorättsförsvarare upp mot orättvisor och kämpar för mänskliga rättigheter, fred och jämlikhet – trots de risker det innebär. Många utsätts för sexuella trakasserier, våld, smutskastningskampanjer och förtal. Möt en av många modiga människorättsförsvarare från Afrika. 

Maximilienne Ngo Mbe är chef för REDAC – ett Centralafrikanskt nätverk för mänskliga rättigheter. Hon har lång erfarenhet inom mänskliga rättigheter och har genom åren utsatts för kränkande behandling, våld och inbrott. Trots detta är hon fast besluten att fortsätta sitt arbete för en bättre värld. 

Vi har träffat Maximilienne och frågat henne hur det är att arbeta som kvinnlig människorättsförsvarare i Centralafrika. Det här är vad hon berättade. 

Att vara kvinnlig människorättsförsvarare i Centralafrika 

– Jag har arbetat på REDAC – ett nätverk som omfattar åtta länder i Centralafrika – sedan 2010. Under dessa år har jag, som kvinnlig människorättsförsvarare, mött en rad utmaningar. Det som påverkat mig allra mest är när mina barn utsatts för påtryckningar. De har bott i exil i Frankrike de senaste sju åren.  

Vi har även haft problem med attacker mot våra kontor. Under ett år hade vi inbrott och rån på vårt kontor fem gånger.  

Sedan 2017 har vi även utsatts för hot och hat i sociala medier. Detta har riktats mot mig personligen och jag har fått utstå många förolämpningar. Bland annat har jag anklagats för att vara “köpt av västvärlden”. 

Vad vill du säga till andra kvinnliga människorättsförsvarare? 

– Till alla kvinnliga människorättsförsvarare, jag säger det här med eftertryck: det är vi som kan vara den förändring vi vill se när det kommer till våld och människorättskränkningar. Vi må vara sårbara – men vi måste hitta modet. Det är med mod vi kan förändra. 

Vi känner till vad vi har för utmaningar, vi vet vad våra styrkor är och vi är medvetna om våra svagheter. Vi måste lyfta fram våra styrkor och använda dem. Och vi måste stå enade.  

Det jag ber om är mod och sammanhållning. Vi måste möta utmaningarna som om de inte vore utmaningar. Vi kan ta dem till oss och göra någonting åt dem. För vi vill ju att saker ska förändras, vi vill att det ska bli en bättre situation i våra länder, och vi vill ha en bättre värld för alla. 

Taggar , ,