Jag måste fortsätta framåt – Mélanie Sonhaye Kombate

Melanie framför grönt träd
Mélanie är en kvinnlig människorättsförsvarare från Togo. Hon kämpar för mänskliga rättigheter i Västafrika. Bild: Civil Rights Defenders.

Över hela världen står kvinnliga människorättsförsvarare upp mot orättvisor och kämpar för mänskliga rättigheter, fred och jämlikhet – trots de risker det innebär. Många utsätts för sexuella trakasserier, våld, smutskastningskampanjer och förtal. Möt en av många modiga människorättsförsvarare från Afrika. 

Mélanie Sonhaye Kombate är en kvinnlig människorättsförsvarare från Togo. Hon är chef för organisationen West Africa Human Rights Defenders Network (WAHRDN). Med lång erfarenhet i ryggen uppmanar hon andra kvinnor att fortsätta utbilda sig och stärka sin kapacitet – för att kunna fortsätta kampen för mänskliga rättigheter.  

Vi har träffat Mélanie och frågat henne hur det är att arbeta som kvinnlig människorättsförsvarare i Togo. Det här är vad hon berättade. 

Att vara kvinnlig människorättsförsvarare i Togo 

– Första gången jag kände mig utsatt i rollen som kvinnlig människorättsförsvarare var när jag arbetade på kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Togo. Det var under presidentvalet och jag var ansvarig för vår hjälplinje dit människor kunde ringa in och rapportera om kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Men många gånger kom samtalen inte från människor som fallit offer för kränkningar, utan snarare från människor som försökte skrämma mig. Ibland fick jag till och med samtal mitt i natten. 

Ett annat exempel är från mitt arbete med nätverket för mänskliga rättigheter i Västafrika. Under ett möte med Afrikanska kommissionen skulle jag presentera en rapport om situationen för mänskliga rättigheter i regionen och det slutade med påhopp från flera människor i publiken. Jag stoppades även bakom scenen där jag hotades med både våld och verbala påhopp.   

Tyvärr är detta någonting som fortsatt. Jag kan inte säga att det inte påverkar mig, men samtidigt försöker jag säga till mig själv att jag är en stark kvinna och att jag måste fortsätta kämpa. 

Vad vill du säga till andra kvinnliga människorättsförsvarare? 

– Till alla kvinnliga människorättsförsvarare: Det är ni som är mänskligheten. Det är ni som bär mänskligheten. Jag vet att ni är modiga men det är viktigt att ni fortsätter utbilda er. Luta er inte tillbaka – läs böckerna som redan har skrivits, delta i träningar, stärk er kapacitet och fortsätt er kamp! 

Taggar , ,