Osman Kavala frigavs och greps igen – stor besvikelse inom Turkiets civilsamhälle

Skiss från domstolssalen, 18 februari 2020 (från Duvar English).

”Vi är arga. Vi är frustrerade”. Det var budskapet från det turkiska civilsamhället i torsdags kväll när nyheten kom om att Osman Kavala gripits på nytt. De nya anklagelserna kom bara timmar efter hans efterlängtade frikännande.

Det började som vilken dag som helst. I två och ett halvt års tid har aktivister regelbundet gjort resan till fängelset i Silivri utanför Istanbul för att följa rättegången och visa sitt stöd för Kavala och andra kollegor som gripits efter att ha deltagit i protester mot ombyggnaden av Geziparken 2013. Rösterna som krävt Kavalas frihet har varit många men aktivisterna har vecka efter vecka besviket återvänt hem med känslan att kampen för mänskliga rättigheter verkar vara förlorad.

Förra året gick Europadomstolen i Strasbourg ut och meddelade att Kavala gripits på godtyckliga grunder. Domstolen krävde att han skulle släppas omedelbart, men trots detta valde Turkiet att ignorera sina internationella åtaganden. Istället skärptes anklagelserna och åklagaren gick så sent som i förra veckan ut och yrkade på livstids fängelse utan permission för Kavala och två av de andra frihetsberövade. Mot bakgrund av detta var det med väldigt försiktig optimism som aktivisterna begav sig mot domstolen i tisdags morgon.

Många blev förvånade när domen meddelades: Osman Kavala och 15 av de andra som frihetsberövats skulle frikännas från alla anklagelser. Rättegångssalen fylldes av liv och civilsamhället började fira att den långa kampen äntligen var över. Flera internationella organisationer berömde Turkiets efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. Några talade till och med om en ”vändpunkt” for demokratiseringen i Turkiet – ett land där många aktivister, journalister och akademiker fortfarande sitter fängslade.

Civil Rights Defenders gladde sig också åt den goda nyheten. Vi har följt varje steg i Gezi-rättegången och närvarat vid flera av nyckelförhören, samt stöttat människorättsförsvararna under processen. I internationella sammanhang har vi bedrivit påverkansarbete för att Kavala skulle frisläppas samt påmint om behovet av stöd och solidaritet till de människorättsförsvarare som kämpar outtröttligt för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Deltagare vid ett av Civil Rights Defenders evenemang i Skopje uttrycker sitt stöd för Osman Kavala i december 2019.

Men på tisdagskvällen byttes den glada stämningen mot förtvivlan när åklagaren meddelade att Kavala skulle gripas på nytt – denna gång för kuppförsök den 15 juli 2016.

– De har haft flera år på sig att undersöka fallet och ändå tas det upp bara några timmar efter Kavala släppts fri. Alla vet att Kavala inte har någonting som helst att göra med kuppförsöket 2016 och anklagelserna kan inte ses som annat än beräknade och grymma. Men genom att frikänna honom i Gezi-fallet har de turkiska myndigheterna lyckats svara på kritiken från Europadomstolen samtidigt som de kan fortsätta hålla honom frihetsberövad med hjälp av dessa tveksamma anklagelser. Vad Kavala och hans familj går igenom är mer än rättliga trakasserier – det är rättslig tortyr, säger Civil Rights Defenders Turkiethandläggare.

Dagen därpå hänvisade landets president Erdoğan till den frigivande domen i Gezi-rättegången som ett ”försök till manöver”. Nu ska de tre domarna i fallet utredas.

Civil Rights Defenders uppmanar myndigheterna att omedelbart upphöra med trakasserierna mot Osman Kavala och andra frihetsberövade människorättsförsvarare i Turkiet. Vi kommer att fortsätta bevaka varje steg i rättsprocessen och inte ge upp förrän han är fri och i säkerhet

Taggar ,