Oppositionsledare gripna vid protester mot valfusk i Azerbajdzjan

Under söndagen grep azerbajdzjansk polis flera oppositionsledare och över 60 aktivister i samband med protester mot resultaten i parlamentsvalet den 9 februari. Valresultaten har ifrågasatts av internationella valobservatörer. 

Kravallpolis omringade valkommissionens byggnad, där protesterna skulle hållas, och satte demonstranter som anlände på en buss. Sedan kördes flera av dem till avlägsna platser 200–300 km utanför Baku och övergavs där. Demonstranterna höll upp skyltar med texterna ”underkänn valresultatet!” och “vi kräver fria val!” 

Innan protesterna i huvudstaden Baku hann starta grep polisen bland andra Ilgar Mammadov, ledare för partiet REAL och Arif Gajily, en av ledarna för partiet Musavat. Den populära antikorruptionsbloggaren Mehman Huseynov och ungdomsaktivisten Ulvi Hasanli fanns också bland de gripna. 

– Azerbajdzjan kan inte få fortsätta stoppa fredliga protester mot ett förfalskat val på det här viset, och samtidigt ha gott anseende i Europarådet. Vi uppmanar, likt andra internationella aktörer, de azerbajdzjanska myndigheterna att utreda alla uppgifter om förfalskningar och andra överträdelser som lämnats av kandidater som ställt upp i valet, säger Michael Runey, Senior Programme Officer på Civil Rights Defenders Eurasienavdelning.  

I förra veckan bröt azerbajdzjansk polis våldsamt upp protester mot valresultatet. Flera oppositionella och journalister blev slagna när de deltog i en sittstrejk.  

Landets parlament, Milli Majlis, har 125 platser. Internationella observatörer, så som ODIHR, har aldrig ansett att ett val i landet levt upp till internationell standard. Enligt Central Election Commission (CEC) vann det styrande partiet 72 av de 125 platserna, och nästan alla andra platser gick till mindre partier och enskilda kandidater som är lojala med president Ilham Aliyev.  

Valet skulle egentligen hållas först i november 2020, men i december utlyste president Ilham Aliyev val den 9 februari. Parlamentet har en väldigt begränsad roll då presidenten har nästan all makt.  

Läs mer:  

Unga aktivister ställer upp i parlamentsvalet i Azerbajdzjan

Taggar ,