Unga aktivister ställer upp i parlamentsvalet i Azerbajdzjan

Turgut Gambar, bild: NIDA Civic Movement.

I auktoritära Azerbajdzjan har president Ilham Aliyev total kontroll. Korruptionen är utbredd och oppositionen är försvagad efter år av hot och förföljelser. Trots detta har fler oberoende kandidater valt att ställa upp i år jämfört med tidigare år. Civil Rights Defenders har pratat med Turgut Gambar och Samed Rahimili, som båda ställer upp i parlamentsvalet för första gången i år.

Vid det senaste parlamentsvalet 2015 bojkottade de främsta oppositionspartierna valet. Internationella observatörer från ODIHR har aldrig ansett att ett val i landet lever upp till internationell standard.

Valobservatörer i landet ser få tecken på förändring inför årets val. Många oppositionella kandidater har stött på hinder när de velat registrera sig, bland annat hot om fysiskt våld. Ett av de största oppositionspartierna har valt att bojkotta valet, och de som ställer upp får inte hålla offentliga möten eller arrangera protester.   

Trots detta finns det aktivister och oberoende kandidater som ställer upp i hopp om att det åtminstone ska leda till mer politisk diskussion i landet och att fler ska intressera sig för politik.

Samed Rahimli är människorättsjurist och baserad i Baku, han beskriver sig själv som klassiskt liberal eller libertarian. Han förklarar att fler oberoende kandidater tillåtits registrera sig i år, bland annat eftersom Azerbajdzjan tidigare fått kritik för att man inte låtit kandidater registrera.

– Jag är medveten om att det kommer vara väldigt svårt att vinna en plats i valet och jag förväntar mig att resultaten kommer förfalskas, precis som tidigare år. Jag tror inte att valet kommer vara fritt och rättvist. Men jag tycker ändå att ställa upp är ett viktigt sätt att nå ut till folk. Vi måste tro på att landet gradvis kan förändras, och därför måste vi använda alla tillgängliga medel, säger han.

Turgut Gambar är politisk aktivist och människorättsförsvarare. Han leder oganisationen Nida Civic Movement, som grundades 2011 av en grupp unga för att uppnå demokratiska och sociala förändringar i landet. Flera av Nidas ledare har spenderat år i fängelse för att de har organiserat protester eller kampanjer i sociala medier.

– Folk i Azerbaijan har blivit väldigt avpolitiserade, efter flera år av fusk och politiskt förtryck. Jag bestämde mig för att ställa upp eftersom det är en viktig möjlighet att göra folk mer aktiva och politiserade, säger Turgut Gambar.

Även om han inte tror att regeringen kommer tillåta några oppositionella kandidater i parlamentet så tror han att ställa upp kan vara ett viktigt sätt att skapa en politisk entusiasm.

– Valen kan vara ett viktigt tillfälle att mobilisera folk, att locka människor till processen och göra den politiska processen mer levande. Jag hoppas att detta kan leda till en ökad politisering, säger Turgut Gambar. 

– Många är helt ointresserade av valen, eftersom de inte tror på dem. Vi försöker övertyga dem att gå och rösta ändå, som en protest, säger Samed Rahimli. 

Parlamentsvalet skulle egentligen hållas först i november 2020, men i december utlyste president Ilham Aliyev val den 9 februari.

Parlamentet har en väldigt begränsad roll då presidenten har nästan all makt. President Ilham Aliyev valdes först som president 2003, två månader innan hans far som styrt landet i tio år gick bort. År 2017 utsåg presidenten sin fru Mehriban Aliyeva som vice president.

Taggar ,