Rysk agentlag röstas igenom i överhuset

Statsduman i Moskva.

Ett nytt förslag om att Rysslands kritiserade ”agentlag” även ska omfatta enskilda personer, så som bloggare, reportrar eller journalister, har röstats igenom i det ryska överhuset.

Det ryska underhuset, statsduman, röstade igenom förslaget i förra veckan, lagen behöver nu bara signeras av president Vladimir Putin innan den kan börja gälla.

Lagen gäller redan för civilsamhällesorganisationer och medier som får utländsk finansiering. Nu vill man att även enskilda individer ska omfattas av lagen. Bloggare och oberoende journalister som berörs måste registrera sig och all information de publicerar måste märkas med en stämpel som indikerar att materialet publicerats av en ”utländsk agent”. Även de som bor utomlands behöver registrera sig för att kunna publicera i Ryssland. Den som bryter mot lagen hotas med böter eller fängelse.

Förslaget är ytterligare ett steg mot att begränsa oberoende medier i landet. Hotet om böter för den som inte märker artiklar på rätt sätt riskerar att begränsa spridningen av material eftersom många kommer vara rädda att straffas om man delar vidare i sociala medier.

Bara denna månaden har Civil Rights Defenders rapporterat om två välkända organisationer som stängts ner av de ryska myndigheterna.

Läs mer:

Russia: ‘Foreign Agents’ Bill Threatens Journalists

Taggar ,