Under militär kontroll – Esther Htu San

Foto: Privat

Trots övergången från ett militärt till civilt styre 2016 och löften om demokratiska reformer så behåller den burmesiska militären kontrollen i landet. Människorättsförsvarare är hårt trängda och utsätts i ökande omfattning för arresteringar och andra metoder för att tysta ner kritiska röster.  

Journalisten Esther Htu San, som är född och uppvuxen i Kachinstaten, Burma, är författaren till världens dyraste artikel som du hittar bakom betalväggen i vår kampanj. Esther Htu San har varit korrespondent för Associated Press (AP) sedan 2013. Hon belönades 2016 med ett Pulitzer-pris för sin rapportering om människohandel och slavarbete inom den sydasiatiska skaldjurssindustrin. Ett år senare tvingades hon fly sitt land på grund av upprepade hot till följd av sitt avslöjande reportage om den burmesiska regeringens behandling av minoritetsgrupper som Rohingyafolket. 

Ett högt pris

”’Välj inte en karriär som du kan hamna i fängelse för.’ Så löd min familjs första reaktion när jag berättade att jag skulle bli reporter.”

För att läsa hela Esthers berättelse om det höga pris hon har fått betala, ge en gåva och var med och lås upp världens dyraste artikel här.

Ge en gåva

Läs mer

Du kan läsa mer i vår lägesrapport som handlar om personerna som betalat ett högt pris och hur läget för yttrandefriheten ser ut i deras länder här.

Läs mer om kampanjen här.

Taggar