Ett kritiskt läge – Befekadu Hailu Techanie

Foto: Isabel Verner, Civil Rights Defenders

Etiopien står just nu inför stora utmaningar. Trots senaste årens positiva förändringar för att förbättra den kritiska situationen för journalister och opinionsbildare i landet så är läget mycket osäkert.  

Befekadu Hailu Techanie är journalist och en prisbelönt människorättsförsvarare i Etiopien. Han är en av grundarna till bloggkollektivet Zone 9 och har suttit fängslad i över ett år, falskt anklagad för terrorism. Efter att Befekadu släppts har han fortsatt med sin aktivism och journalistik, bland annat som ledare för en människorättsorganisation i Etiopien.  

Ett högt pris

”Det pris jag har betalat för att fritt uttrycka mig och tala sanningen till makten: Under de senaste sju åren har jag fängslats fyra gånger, och suttit fängslad i sammanlagt 596 dagar. Men detta var inte det högsta priset jag har betalat för min yttrandefrihet. Jag har blivit trakasserad, skrämd och övervakad hela tiden och överallt. Jag har levt i rädsla. Vissa vänner tog avstånd från mig av rädsla för att själva bli måltavlor. Jag har blivit berövad ekonomiska möjligheter. Allt detta för att jag talade ut om det som så många andra människor tänkte. ”

Ge en gåva

Läs mer

Du kan läsa mer i vår lägesrapport som handlar om personerna som betalat ett högt pris och hur läget för yttrandefriheten ser ut i deras länder här.

Läs mer om kampanjen här.

Taggar