Massarrestering av ugandiska hbtqi-personer

I måndags, mellan midnatt och klockan ett på morgonen, greps 125 personer när ugandisk polis gick till attack mot Ram Bar – en mötesplats för hbtqi-personer.

Den 10 november gick ugandisk polis till attack mot Ram Bar – en av landets mötesplatser för hbtqi-personer. 125 personer greps och fördes till en närliggande polisstation. Massarresteringen är den senaste i raden brutala attacker som riktats mot landets hbtqi-personer under de senaste månaderna.

Våldet mot hbtqi-personer i Uganda har ökat sedan landets etik-och integritetsminister Simon Lokodo uttalade sig om att det fanns planer på att införa dödsstraff för samkönade sexuella handlingar, någonting som regeringen senare tillbakavisade. Regeringen gick även ut med en uppmaning till minoritetsgrupper att anmäla till polisen om de utsatts för våld eller kränkningar.

Enligt Civil Rights Defenders ugandiska partnerorganisation Sexual Minorities Uganda (SMUG) ledde Simon Lokodos uttalande till en ökad hotbild och våldsvåg. I ett uttalande skriver organisationen att de dokumenterat minst 150 fall av kränkningar mot hbtqi-personers rättigheter bara under de senaste tre månaderna.

Bland annat har fyra personer mördats, 16 personer gripits och tvingats utstå tvångsundersökningar och en homosexuell kvinna vittnar om att hon blivit misshandlad av sin läkare. I måndags, mellan midnatt och klockan ett på morgonen, skedde den senaste attacken då 125 personer brutalt greps och fördes bort av polis.

– Situationen för hbtqi-personer är väldigt allvarlig i Uganda. Det innebär en stor fara när diskussioner om dödsstraffet blossar upp igen. Våra partners vittnar om en ökad hotbild och vi ser hur utvecklingen riskerar att sprida sig till andra länder i regionen, säger Gabrielle Gunneberg, chef för Afrikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Trots den pressade situationen fortsätter SMUG sitt viktiga arbete med att stärka och skydda hbtqi-personers rättigheter i Uganda. Med anledning av massarresteringen i måndags gjorde de ett uttalande den 12 november. Civil Rights Defenders ställer sig bakom uttalandet. Läs hela uttalandet här.

Läs mer

21 oktober 2019: Allt fler våldsamma attacker mot hbtqi-personer i Uganda.

10 oktober 2019: Ugandisk hbtqi-aktivist brutalt mördad i sitt hem.

Taggar , ,