Ugandisk hbtqi-aktivist brutalt mördad i sitt hem

vattenpöl med regnbågsfärger

I slutet av förra veckan mördades Brian Wasswa, en ung hbtqi-aktivist och paralegal, i sitt hem i Uganda. Civil Rights Defenders fördömer den brutala attacken och kräver att Ugandas regering vidtar alla nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten för landets hbtqi-personer.

Enligt ett pressmeddelande från den ugandiska hbtqi-organisationen Sexual Minorities Uganda – Civil Rights Defenders partnerorganisation – blev Brian Wasswa attackerad i sitt hem i Jinja under eftermiddagen den 4 oktober. Förövarna gick till angrepp med ett trägårdsverktyg och efter den grova misshandeln där slag mot huvudet utdelades lämnades han blödande på marken. När grannarna hittade den svårt skadade Brian Wasswa kämpade han för sitt liv. Han fördes i ilfart till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Brian Wasswa dog på sjukhuset den 5 oktober.

Mordet på Brian Wasswa är det senaste i raden av flera brutala attacker som riktats mot hbtqi-personer under de senaste tre månaderna.

2009 las ett lagförslag som bland annat skulle innebära dödsstraff för homosexualitet. När lagen sedan infördes 2014 var dödsstraffet inte med, maximalt straff blev livstid. Lagen ogiltigförklarades dock efter fem månader på grund av en teknikalitet.

– När politiker och parlamentsledamöter uppmanar till kriminalisering, till exempel genom att höja rösterna för att återinföra “anti-gay”-lagen, är de ansvariga för att öka sårbarheten inom hbtqi-rörelsen, säger Dr. Frank Mugisha, chef för Sexual Minorities Uganda, i organisationens pressmeddelande.

Hbtqi-personer nekas ofta tillgång till samhällstjänster, som till exempel vård. Dessutom lever de under ständiga hot om förföljelse, trakasserier och till och med mord. Enligt Dr. Frank Mugisha har de våldsamma attackerna ökat den senaste tiden.

– Vi fortsätter att registrera en ökad mängd incidenter av våld, trakasserier och social exkludering riktade mot hbtqi-personer. Samtidigt som ökningen sker får vi allt mindre stöd från våra internationella partners och nationella organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Civil Rights Defenders fördömer starkt mordet på Brian Wasswa. Vi ställer oss bakom vår partnerorganisation Sexual Minorities Uganda och stämmer in i deras krav att Ugandas regering måste:

  • Kraftigt och offentligt fördöma mordet på Brian Wasswa och andra hbtqi-personer som fallit offer för våld, förföljelse och diskriminering.
  • Fördöma alla former av våldshandlingar och diskriminering mot hbtqi-personer och deras familjer.
  • Genomföra en grundlig och skyndsam utredning av dessa mord samt ställa de skyldiga till svars.
  • Noggrant utreda och åtala alla personer som är inblandade i att offentligt uppmana till våld mot hbtqi-personer- och nätverk.
  • Avkriminalisera homosexualitet och avvisa alla nya förslag på homofobisk lagstiftning.
Taggar , ,