EuroPride 2022 till Belgrad och västra Balkan – stort grattis!

Belgrade Pride

I helgen stod det klart att Belgrad kommer att stå värd för EuroPride 2022. Den historiska segern innebär att evenemanget för första gången någonsin kommer att anordnas utanför det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Det är ett tydligt budskap från hbtqi-rörelsen i Europa att det är hög tid att hbtqi-rättigheter sätts på kartan även i de östra delarna av kontinenten, inte minst på västra Balkan.

Att det finns ett intresse för att uppmärksamma situationen för hbtqi-rättigheter på västra Balkan går inte att undgå: Belgrad Pride vann omröstningen med fantastiska 71 procent av rösterna, vilket innebar att Barcelona, Dublin och Portugal fick se sig besegrade denna gång.

Kristine Garina, ordförande för European Pride Organizers Association (EPOA), kommenterade utfallet efter omröstningen.

– EuroPride kommer att ha en enorm inverkan för hbtqi-personer i Belgrad, Serbien och hela regionen. Jag har med egna ögon sett det våld och de protester som tidigare riktats mot Belgrad Pride. Att våra medlemmar nu röstat för staden visar att vi vill att EuroPride ska ge så stor effekt som möjligt.

Förutom stödet från samtliga länder på västra Balkan fick Belgrad även officiellt stöd från Stockholm Pride som betonade vikten av det varaktiga samarbete de två Pride-familjerna har. Civil Rights Defenders har under årens gång spelat en stor roll i detta samarbete, samt även arbetat hårt för ökad respekt för hbtqi-rättigheter på västra Balkan under en lång tid.

– Vi är övertygade om att EuroPride kommer att spela en avgörande roll vad gäller att uppmärksamma situationen för hbtqi-rättigheter på västra Balkan. Genom evenemanget kan övriga delar av Europa få en ökad förståelse för hur det är att leva som hbtqi-person i Serbien och regionen i stort. Tillsammans kan vi nu ta kampen för hbtqi-rättigheter till en ny nivå och fortsätta kämpa för frihet och jämlikhet oavsett var dessa rättigheter utmanas, säger Goran Miletic, Europachef på Civil Rights Defenders samt medlem i organisationskommittén för Belgrad Pride.

Taggar , ,