Alexis fördes bort av venezolanska underrättelsetjänsten

Den 17 maj 2019 försvann den venezolanska människorättsförsvararen Alexis Bustamante Molano i delstaten Táchira, på den venezolanska sidan av gränsen till Colombia. Han är koordinator för Fundaredes, en människorättsorganisation som bland annat arbetar mot rekrytering av barn till väpnade grupper i Venezuela.

Alexis Bustamante Molano var på väg tillbaka till Venezuela från ett möte i Colombia när familjen förlorade kontakten med honom. Några dagar senare visade det sig att han gripits av det venezolanska kontraspionaget, DGCIM, och placerats i en cell på militärfängelset Ramo Verde i Caracas.

– Fundaredes har vid flera tillfällen uppmärksammat rekryteringen av barn till olagliga grupper i gränsområdet – och att den stöds av den venezolanska regeringen – vilket har gjort den till en sårbar och förföljd organisation. Det säger Raquel Sánchez, från människorättsorganisationen Foro Penal i Táchira.

Enligt Foro Penal ökade antalet politiska fångar i Venezuela från 273 i januari 2019 till 797 i slutet av maj, och många av dem försvann på samma sätt som Alexis Bustamante Molano innan de dök upp i något av landets fängelser.

Civil Rights Defenders arbete i Latinamerika fokuserar bland annat på de säkerhetsrisker utsatta människorättsförsvarere arbetar under. Vi erbjuder säkerhetsutbildningar och inkludera dem i vårt Natalia Project. Målet är att både förbättra deras säkerhetsrutiner och erbjuda ett larm till omvärlden om eller när förtrycket faller över dem.

Taggar