Brev till statsminister Stefan Löfven med anledning av möte med den ryska presidenten Vladimir V. Putin

Med anledning av statsminister Stefan Löfvens möte med den ryska presidenten Vladimir Putin har Civil Rights Defenders skrivit brev till Löfven för att uppmärksamma om den allvarliga situationen för människorättsförsvarare i Ryssland.

Vi anser att den grava situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland påverkar negativt Sveriges säkerhet och dess relationer med  Östeuropa samt de forna Sovjetstaterna. Stödet till människorättsförsvarare i dessa regioner borde vara en prioriterad fråga i Sveriges förhållningsätt gentemot Ryssland. De krafter som verkar för att förhindra en försämring av de mänskliga rättigheterna samt att landet ska uppfylla dess internationella åtaganden, måste stöttas.

De fyra angelägna frågor som Civil Rights Defenders uppmanar Stefan Löfven att diskutera med den ryska statschefen Putin är följande:
1. Tjetjenien och förföljelsen av människorättsorganisationen Memorial Human Rights Center.
2. Mänskliga rättigheter på den ockuperade Krimhalvön
3. HBTQ-rättigheter
4. Yttrandefriheten

Stefan Löfvens möte med president Putin är ett ypperligt tillfälle att ta upp dessa frågor och visa på Sveriges åtagande gentemot de universella mänskliga rättigheterna.

Läs vårt brev här (på engelska).

 

Taggar ,