Den absurda rättegången mot Oyub Titiev

Domen mot tjetjenska människorättsförsvararen Oyub Titiev ( till vänster) förväntas annonseras mellan 18 och 21 mars. Han riskerar 10 års fängelse.

Idag börjar slutpläderingarna av rättegången mot tjetjenska människorättsförsvararen Oyub Titiev. Rättsprocessen kring fallet har varit en pågående fars, med uppenbara kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Den här rättegången är ytterligare ett sätt för Ramzan Kadyrov att tysta ner de sista kritiska rösterna mot hans inhumana regim, säger Ana Furtuna, ansvarig för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Framstående människorättsförsvararen Oyub Titiev har suttit häktad i mer än ett år, falskt anklagad för olovligt droginnehav. Den 11 mars börjar slutpläderingarna som är avgörande för hans dom, där han riskerar 10 års fängelse.

Rättsprocessen har tidigare visat sig vara minst sagt bisarr, där domaren bland annat nekat försvarets alla föreslagna motioner. Domaren har även valt att inte uppmärksamma att fler än ett dussin övervakningskameror mystiskt nog slutade fungera under det datum Oyub Titiev arresterades. Ett sextiotal vittnesmål mot Titiev, från mestadels tjetjensk polis, har även gett inkonsekvent information om händelseförloppet kring arresteringen.

– Det råder ingen tvekan om att anklagelserna mot Oyub Titiev är påhittade. Det är därför viktigt att det internationella civilsamhället för mänskliga rättigheter står enade och fördömer den tjetjenska regimens överträdelser, säger Ana Furtuna, ansvarig för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Tillsammans med andra människorättsorganisationer står Civil Rights Defenders bakom Oyub Titiev
. Vi vill även skicka ett angeläget meddelande till de ryska myndigheterna om att de omedelbart bör ingripa och stoppa det här absurda och påhittade åtalet.

Taggar ,