Ingen rättvis rättegång för Oyub Titiev

I januari i år blev Oyub Titiev, chef för människorättsorganisationen Memorial i Tjetjeniens huvudstad Grozny, arresterad av polisen när han var på väg till jobbet. Foto: Civil Rights Defenders

De kommande förhören i Oyub Titievs fall kommer hållas bakom stängda dörrar. Den officiella anledningen är att domstolen inte kan garantera vittnenas säkerhet. Civil Rights Defenders tror att den riktiga anledningen är att de vill undanhålla det faktum att Oyub Titiev inte kommer få en rättvis rättegång.

I januari i år stoppades Oyub Titiev, chef för människorättsorganisationen Memorial i Tjetjeniens huvudstad Grozny, av polisen när han var på väg till jobbet. Han blev senare anklagad för olagligt droginnehav, vilket kan ge upp till 10 års fängelse.

Hans rättegång började sent i juli och hittills har alla förhör varit öppna för allmänheten. Men de kommande förhören, där majoriteten av vittnena var involverade i arresteringen av Oyub Titiev, kommer hållas bakom stängda dörrar. Domstolens beslut att ha stängda förhör är att de inte kan garantera vittnenas säkerhet. Civil Rights Defenders tror att den riktiga anledningen är att de vill dölja bristerna i rättegången.

”Vi inbillade oss aldrig att detta skulle bli en rättvis rättegång, och beslutet att stänga ute allmänheten får oss att undra om detta är ett försök att dölja självklara oegentligheter. Vi är väldigt oroliga för Oyub Titievs säkerhet. Vi uppmanar de ryska myndigheterna att se till att Oyub Titiev får en rättvis rättegång så han kan bevisa sin oskuld, ” sa Ana Furtuna, ansvarig för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

För bakgrundsinformation: Tjetjenien på väg att bli ett nytt Nordkorea.

Läs hela artikeln här (på engelska): No Fair Trial for Oyub Titiev.

Taggar , ,