PRESSTRÄFF: Tortyr i Syrien – Sveriges roll i kampen mot straffrihet

Tortyr, påtvingade försvinnanden och avrättningar av politiska motståndare, journalister och andra civila är bara några exempel på de allvarliga brott som begås i krigets Syrien av såväl staten – med president Bashar al-Assad i spetsen – som konfliktens övriga parter.

Förövarna går ofta ostraffade och de drabbade och deras familjer nekas rättvisa. Men det går att ställa förövarna till svars utanför Syriens gränser. Till exempel i Sverige genom principen om universell jurisdiktion, som gör det möjligt för myndigheter att utreda och driva rättsprocesser som rör brott mot mänskligheten.

I andra europeiska länder, som Tyskland och Frankrike, har anmälningar bidragit till att arresteringsordrer utlysts mot nyckelpersoner inom Assads tortyrsystemSå sent som i förra veckan greps tre personer från den syriska underrättelsetjänsten i Tyskland och Frankrike till följd av en arresteringsorder.

Den 20 februari 2019, kl. 10:00 kommer en pressträff hållas där vi förklarar hur vi tänker använda de rättsliga möjligheter som finns i Sverige, för att de som gjort sig skyldiga till grova människorättsbrott i Syrien ska ställas till svars. Pressträffen kommer att vara både på svenska och engelska och äga rum hos Civil Rights Defenders på Sergels torg 12, våning 12, i Stockholm.

Medverkande:

John Stauffer, chefsjurist, Civil Rights Defenders

Anwar al-Bunni, jurist, Syrian Center for Legal Research and Studies

Mazen Darwish, chef för Syrian Center for Media and Freedom of Expression

Patrick Kroker, chef för Syrienprojektet, European Center for Constitutional and Human Rights

Är du en journalist och intresserad av att komma på pressträffen? Registrera dig här: press@crd.org


Publikt evenemang

Den 20 februari 2019, kl. 18:00–19:30 (mingel startar 17:30), kommer vi även ha ett publikt evenemang om vilken roll Sverige kan spela för att ställa ansvariga till svars för några av de allvarligaste brotten i vår tid. Läs mer här.


Civil Rights Defenders: +46 (0)8 545 277 30, press@crd.org
ECCHR, Anabel Bermejo: +49 (0)172 587 00 87, bermejo@ecchr.eu

Taggar , ,