Skjuten och fängslad utan upprättelse

Kefyalew Teferaa misstänktes vara medlem i en kriminell liga. När han arresterades sköts han i båda benen, vilket ledde till ett livslångt handikapp. Efter ett tolvårigt fängelsestraff med konstant tortyr blev hans liv aldrig detsamma igen.

I september 2006* var Kefyalew på väg till Etiopiens huvudstad Addis Abeba med några vänner. Polisen började då skjuta efter dem och Kefyalew sårades svårt i ett knä och ett lår. Han kördes direkt till sjukhuset, där de amputerade hans båda ben.

Kefyalew säger att det utfördes när han var nedsövd, utan hans medgivande eller vetskap.  Han blev därefter intagen till polisstationen, eftersom han misstänktes vara medlem i den kriminella ligan OLF (Oromo Liberation Front).

Utsatt för tortyr

Innan såren hunnit läka blev Kefyalew flyttad till ett ökänt federalt poliscenter.

– Jag blev först förhörd av en kommissarie. När han ställt några frågor bad han sina kamrater att hjälpa mig `ta en dusch`. Jag förstod att det var kod för `slå honom`. Direkt efter att han lämnat rummet började de tortera mig, säger Kefyalew.

Fulla förhörsledare brukade ofta komma på natten och misshandla Kefyalew, något som fortsatte under flera månader. Utöver tortyren blev han även utsatt för dagliga förolämpningar, skrämsel och hot.

– Under vissa nätter tog de mig till okända platser och hotade att döda mig. Jag fick heller ingen tillgång till medicinsk hjälp, trots att jag vara i stort behov av det.

Livet efter fängelset

Innan Kefyalew greps gick han tredje året på Hawassa University. Nu är hans liv för alltid förändrat. Han har inte blivit kompenserad för den grymma behandling han utsatts för och ingen har ställts till svars.

– Nu har jag fått hjälp av två konstgjorda ben. Men benens material gör dem väldigt begränsade. Jag känner ingen tröst och det smärtar mig, säger Kefyalew, och tillägger att livet efter fängelsevistelsen har varit väldigt tufft.

Läs hela artikeln här.

Den här artikeln är en del i en serie för att lyfta människorättssituationen på låsta institutioner i Etiopien och Uganda. Artikeln är skriven av Civil Rights Defenders partnerorganisation Ethiopia Human Rights Project med stöd av Svenska Institutets Creative Force-projekt.


*Sedan april 2018 har Etiopien genomgått en tumultartad politisk förändring. Liknande historier som dokumenterats och rapporterats under detta projekt har ägt rum innan skiftet. Lovande förändringar genomförs även bland fängelseadministrationer samt vid behandling av fångar. Anklagelser om tortyr och andra överträdelser i fängelse, låsta institutioner och häkten har därför minskat drastiskt.

Taggar ,