Natalia Projekt-deltagaren Joel Ogada rapporteras vara i säkerhet efter hotfull incident

Tidigt i morse aktiverade den kenyanska människorättsförsvararen Joel Ogada sitt Natalia Project-larm för att informera Civil Rights Defenders om en säkerhetsincident som inträffat i närheten av hans hem. Situationen kunde lösas snabbt, vilket symboliserar effektiviteten i Natalia Projects säkerhetssystem.

Larmet aktiverades runt klockan 04.20 i morse, den 26 oktober. Genom att följa nödvändiga säkerhetsrutiner kunde vi snabbt nå både Joel Ogada och hans lokala säkerhetsnätverk, så kallade sköldar, som agerade enligt deras överenskomna plan.

Innan en människorättsförsvarare utrustas med larmet genomgår hen en grundlig och individuellt anpassad säkerhetsträning. Genom att deltagarna får en möjlighet att utforma personliga säkerhetsplaner skapas bättre förutsättningar för att möta potentiella risker och attacker i dennes vardag. Vid en attack kan vi tillsammans med lokala krafter snabbt verifiera larmet och påbörja arbetet med att lokalisera och försöka hjälpa den som är i fara. Samtidigt uppmärksammar Civil Rights Defenders omvärlden på vad som sker. 

– Med hjälp av lokala vänner och kollegor kunde incidenten som inträffade i morse lösas snabbt och vi behövde därför inte sprida informationen externt. Detta är ett väldigt bra exempel på hur bra Natalia Project-systemet faktiskt fungerar. Vi är glada att vi kommit i kontakt med Joel Ogada och bekräftat att han befinner sig i säkerhet, säger Marcin de Kamiski som ansvarar för Civil Rights Defenders arbete med utsatta människorättsförsvarare.

Tillsammans med ett antal Kenyanska partnerorganisationer kommer vi att fortsätta bevaka situationen noga.

Om Joel Ogada

Joel Ogada har deltagit i Natalia Project sedan 2015. Han är en Kenyansk miljörättsförsvarare baserad i Malindiregionen som ligger norr om Mombasa längs den Kenyanska kusten. Joel Ogada har under det senaste årtiondet fortsatt att stå upp mot den korrupta gruvindustrin i Malindiregionen trots att han, på grund av sitt arbete, har fängslats och hotats upprepade gånger.

Taggar , ,