Kärlek har inga gränser – Ryska HBTQ aktivister åker till Norge för Barents Pride

Att organisera en liknande prideparad på andra sidan gränsen, i Ryssland, hade med stor sannolikhet lett till arresteringar, hot och våldsamma attacker. Foto: Civil Rights Defenders.

“Kärlek har inga gränser” var årets slogan på Barents Pride – en prideparad som firas i Kirkenes i Norge. Staden ligger långt upp i den norra delen av landet och gränsar till Ryssland. Valet av slogan kunde inte ha varit mer passande eftersom evenmanget, likt tidigare år, samlar ett stort antal ryska HBTQ-aktivister som på hemmaplan inte har möjligheten att fira sin kärlek offentligt.

Valentina Likhoshva jobbar för HBTQ-gruppen ”Maximum”. Gruppen har sin bas i Murmansk i Ryssland.

Barents Pride hölls mellan den 27-29 september och samlade i år runt 300 deltagare. En av huvudpersonerna bakom detta lyckade event är Valentina Likhoshva. Hon arbetar för den ryska HBTQ-gruppen ”Maximum” som sedan länge varit en av Civil Rights Defenders partnerorganisationer.

– Min idé var att se till att människor från Barentsregionen fick en möjlighet att skapa sig en förståelse om vad en prideparad kan innebära. Det är nämligen många av oss som inte upplevt detta tidigare. Jag är säker på att eventet är värdefullt för såväl de ryska deltagarna som för folk som bor i Norge. För det är ju så att när vi lär känna varandra så ser vi att alla människor är lika, och att ingen egentligen bryr sig om gränser, säger Valentina Likhoshva.

Läs hela artikeln här (på engelska): Celebrating Love Across borders – Russian LGBT Activists Travel to Norway for Barents Pride.

Civil Rights Defenders deltog på Barents pride 2018. Här är en av våra Eurasienhandläggare, Cecilia Rosing (höger), tillsammans med Tatiana Vinnichenko (vänster) som är chef för Moscow Community Center. Foto: Civil Rights Defenders.
Taggar , ,