Var fjärde dag mördas en människorättsförsvarare i Colombia

Mellan januari 2016 och juni 2018 har totalt 311 av de människorättsförsvarare och civilsamhällesledare som stöttade Colombias fredsprocess mördats enligt siffror som presenterats av Colombias ombudsman. Vad det innebär är att en människorättsförsvarare mördas var fjärde dag i Colombia.

Sedan slutet på 2016 – när Colombias regering nådde och signerade en fredsöverenskommelse med guerrillagruppen FARC – har mycket förändrats i landet. Antalet människorättsförsvarare och civilsamhällesledare som utsatts för mord, våldtäkter och allvarliga skador har ökat markant.

Samtidigt är nivån av straffrihet hög. Morden genererar sällan några rättsliga konsekvenser eftersom fallen inte utreds på ett effektivt sätt. Eftersom förövarna går fria medan offren lämnas utan hjälp kan hoten och morden fortsätta.

Civil Rights Defenders följer noggrant situationen i Colombia. Läs mer i vår artikel på engelska: One Human Rights Defender Murdered Every Fourth Day in Colombia.

Taggar ,