Staten skyldig till etnisk registrering – hovrätten fastställer tingsrättens dom

Från vänster: John Stauffer chefsjurist på Civil Rights Defenders, Fred Taikon och Adam Szoppe – två av dem som fanns med i polisens register. Foto: Civil Rights Defenders

Den 28 april meddelade hovrätten dom i fallet om Skånepolisens register över romer. Civil Rights Defenders har stämt svenska staten för etnisk diskriminering. Fallet prövades och vanns av Civil Rights Defenders i juni 2016. Tingsrättens dom överklagades av statens ombud Justitiekanslern (JK).

– Det här är en historisk och väldigt viktig dom, för våra klienter, för de över 4700 personerna i registret, för alla romer och för samhället i stort. Hovrätten har förstått och tydliggjort problematiken; nu är det polisens och andra myndigheters ansvar att aktivt arbeta för att diskriminering och etnisk profilering av romer och andra etniska minoriteter inte förekommer i verksamheten, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

– Jag sa just till fotografen att jag ska försöka hålla inne med tårarna, men det är glädjetårar, säger Fred Taikon som är en av dem som fanns med i polisens register.

Civil Rights Defenders vann målet mot staten i Stockholms tingsrätt den 10 juni 2016. Staten, som företräds av Justitiekanslern, fälldes för etnisk diskriminering enligt polisdatalagen och dömdes att betala skadestånd om 30 000 kronor vardera till de elva individer som målet gäller.

– Med hovrättens dom, som kommer till samma slutsatser, hoppas våra klienter kunna lämna det här bakom sig. De har påverkats väldigt negativt av att staten valde att överklaga tingsrättens dom. Nu behöver vi komma vidare och blicka framåt, säger John Stauffer.

Om tre veckor vinner domen laga kraft om den inte dessförinnan överklagas till högsta domstolen.

För mer information, vänligen kontakta:
Email: press@crd.org, Tel +46 76 576 27 62

Information om skadestånd

Civil Rights Defenders jobbar för att alla ska få upprättelse för etnisk diskriminering och registrering, vi betalar inte ut skadestånd.

Fanns du med i registret och har frågor om utbetalning av skadestånd? Klicka på den här länken för mer information och instruktioner för hur du går till väga för att få ersättning.

Du kan även kontakta Justitiekanslern på telefonnummer 08 405 10 00. Telefontider till kansliet: vardagar 9.00-12.00 och 13.00-14.30.

Fanns du inte med i registret och har frågor om utbetalning av skadestånd?

Kontakta Säkerhets och integritetsskyddsnämnden på telefonnummer 08-617 98 00.

Taggar