Civil Rights Defenders begär skadestånd för dödligt polisvåld

Foto: privat

Den 6 mars lämnade Civil Rights Defenders in en skadeståndsbegäran till Justitiekanslern (JK) i det uppmärksammade dödsfallet av Sinthu Selvarajah, en 28-årig man som dog i samband med en polisinsats. Ersättnings krävs av staten på totalt 2 687 824 kronor för Sinthus död.

I slutet av 2014 drabbades 28-årige Sinthu Selvarajah av en psykos och lades in på sluten psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Västerås. Några dagar senare förvärrades hans tillstånd och personalen ringde polisen för assistans. Vid polisingripandet utsattes Sinthu för övervåld, han blev bland annat sprayad med tre burkar pepparspray (OC-spray) och fick en plastpåse över sin mun. Sinthu dog senare till följd av sina skador från polisens ingripande.

Civil Rights Defenders, som företräder fyra familjemedlemmar till Sinthu begär skadestånd på följande grunder:

  • Polismyndigheten beslutade om intervention och våldsanvändning trots att Sinthu varken utgjorde hot för sig själv eller någon annan.
  • Polisen stoppade inte det oproportionerliga våldet som Sinthu utsattes för.
  • Både åklagarmyndigheten och polisen har brustit i efterkommande agerande och utredning av dödsfallet.

– Det är allvarliga kränkningar som vi kräver att staten tar ansvar för, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.

Taggar