Per Anger-priset till Abdullah al-Khateeb, Syrien

”Jag är inte ens säker på om jag kommer att leva om fem eller tio år. Men jag är säker på att jag kommer fortsätta att jobba för det jag tror på och använda alla de icke-vålds metoder som står i min makt”, säger Abdullah al-Khateeb. Foto: PLHR-syria

I juli sköts han i ett attentatsförsök men överlevde, nu får han svenska regeringens pris. 2016 års Per Anger-pris tilldelas den 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al Khateeb för hans modiga kamp för de mänskliga rättigheterna i Syrien.

På uppdrag av regeringen delar Forum för levande historia årligen ut Per Anger-priset till en person som med stort mod och initiativförmåga utan egen vinning gjort demokratifrämjande och humanitära insatser.

2016 års Per Anger-pris tilldelas den 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb för hans modiga kamp för de mänskliga rättigheterna i Syrien. Mitt i en pågående krigshärd och i skärselden mellan stridande parter dokumenterar han övergrepp, medlar mellan olika grupper och för de mest utsattas talan. Med livet som insats verkar han i Per Angers anda.

– Jag är inte ens säker på om jag kommer att leva om fem eller tio år. Men jag är säker på att jag kommer fortsätta att jobba för det jag tror på och använda alla de icke-vålds metoder som står i min makt, säger Abdullah al-Khateeb.

Sedan upproret mot diktaturen i Syrien inleddes 2011 har Abdullah al-Khateeb varit en stark röst för de fredliga protesterna för demokrati och mänskliga rättigheter. Abdullah har arbetat med flera olika utbildningsprojekt kring folkrätt, mänskliga rättigheter och demokrati. På grund av detta lever han under konstant hot och lever idag gömd i Syrien. Han har klarat sig undan två kidnappningsförsök, han har skottskadats i ett attentat riktat mot honom, hans far är fängslad pga. av sin sons aktivism och bröderna har tvingats fly till Europa. Abdullah al-Khateeb är också en av grundarna av Palestinian League for Human Rights – Syria, ett nätverk som övervakar och dokumenterar palestinska flyktingars situation i Syrien med syfte att främja statslösa palestiniers rättigheter.

Per Anger-priset delas ut vid en prisceremoni torsdag den 20 oktober, kl. 13.30, på Södra Latins gymnasium i Stockholm. Prisutdelare är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Närvarar vid prisceremonin gör också Salim Salamah från Palestinian League for Human Rights – Syria, kollega och barndomsvän till pristagaren. Salim Salamah lever i exil i Malmö och kommer att vara tillgänglig för intervjuer i Stockholm den 18 oktober.

För mer information kontakta presskontakt Karin Schöllin på karin.schollin@smallworld.se eller 0730-44 98 53. Mer information om Per Anger-priset på www.levandehistoria.se/peranger

I nomineringsarbetet med att välja ut årets pristagare har nio internationellt erkända frivilligorganisationer med brett kontaktnät deltagit: Amnesty, Afrikagrupperna, Diakonia, Civil Rights Defenders, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska Kyrkan och Svenska Pen.

Taggar ,