Polisen i Montenegro förbjuder Pride för tredje gången i år

HBT-aktivister protesterar mot förbudet mot Nicsic Pride.

Polisen i staden Niksic i Montenegro har utfärdat ett förbud mot en pridemarsch som var planerad att genomföras på stadens befrielsedag, den 18 september. Förbudet påstods ha utfärdats på grund av säkerhetsproblem.

Det är tredje gången bara i år som en pridemarsch förbjuds efter påstådda problem med säkerheten – även fast arrangörerna har erbjudit fullt samarbete med polisen. Trots hot från extremhögern har inga gripanden gjorts hitintills.

– Att förbjuda ett prideevenemang tre gånger på ett år är en tydlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Som medlem i Europarådet är Montenegro skyldig att skydda allas rätt till mötesfrihet utan undantag och ursäkter, säger Goran Miletic, programchef för västra Balkan på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders kräver att polisen vidtar nödvändiga åtgärder för att utreda händelserna och att HBT-personers rättigheter skyddas. Vi kräver även att polisen offentliggör bedömningen av marschens säkerhetsläge till arrangörerna. Mötesfrihet måste kunna garanteras för alla medborgare i Montenegro, oberoende av deras personliga egenskaper.

Taggar ,