Faces of Pride: Katica gör konst för att bekämpa homofobi 

Trots att hon var rädd för sin egen säkerhet blev Katica Maksan en av arrangörerna när Montenegro höll sin första Pride någonsin 2013. Sedan dess har hon fortsatt kämpa för hbtqi-rättigheter och arbetar i dag för organisationen Queer Montenegro. Hon är en av många modiga aktivister som ansluter sig till Civil Rights Defenders under Stockholm Pride den här veckan. 

Hur och varför blev du hbtqi+-aktivist? 

– 2013, när vi organiserade vår första Montenegro Pride, var vårt samhälle litet och behövde all hjälp det kunde få. Jag bestämde mig för att hjälpa till med förberedelserna, trots att jag länge var rädd för min säkerhet. Efter ett tag blev alla aktivister nära vänner. År 2018 började jag arbeta i Queer Montenegro och bidrog till mitt favoritämne – jämställdhet och hbtqi-inkludering i skolor.  

Hur arbetar du och din organisation för att stärka HBTQI+-rättigheter? 

– I mer än tio år har Queer Montenegro arbetat med projekt relaterade till alla aspekter av hbtqi+-personers liv i Montenegro. Vi arbetar med att skapa en säker miljö, som inkluderar regelbunden HIV- och STD-testning, workshops om viktiga ämnen, och vi har en Gay-Straight Alliance för gymnasieelever och studenter. Vi skapade också en koalition med mer än 60 icke-statliga organisationer från Montenegro som arbetar hårt för att förbättra hbtqi+-personers rättigheter.  

Vad betyder Pride för dig och för HBTQI+-rörelsen? 

Montenegro Pride är särskilt viktigt för vårt samhälle i Montenegro eftersom det ökar synligheten för alla inom vårt samhälle. Queer Montenegro har under de senaste tio åren lyckats bidra väsentligt till förändringen i den allmänna opinionen om hbtqi-personer. Varje Pride är ytterligare en möjlighet för HBTQI-personer att uttrycka sin åsikt och ställa krav till regeringen och allmänheten. Vi älskar den festliga aspekten av våra Pride-evenemang, men vi måste också påminna alla om att Pride är en protest med ett tydligt budskap – det finns ingen plats för homofobi eller transfobi i någon aspekt av vårt samhälle. 

Pride är en trygg plats, oavsett hur många poliser som behöver inkluderas för skydd. Det är en glädjefylld händelse som påminner alla HBTQI-personer om att vi är här, vi har vänner, vi är en gemenskap och vi kan inte stoppas. Varje gång en ny person deltar i Pride påminns jag om hur långt vi har kommit och hur viktigt det är att fortsätta kämpa tills alla våra mål är uppfyllda. 

– Katica Maksan

Läs mer om Civil Rights Defenders arbete för hbtqi-rättigheter här.

Taggar , ,