Prisutdelning till förmån för antidiskriminering

Foto: Civil Rights Defenders

Den 21 april anordnade Civil Rights Defenders en prisutdelning i Belgrad. Utdelningen hölls i samarbete med Koalitionen mot diskriminering, ett nätverk av organisationer som arbetar med människorättskränkningar. Vinnarna valdes baserat på förebyggande diskrimineringsinsatser som genomförts i Serbien under 2014.

Studio Design mottog pris för sina insatser i näringslivet och Civil Rights Defenders partnerorganisation Humanitarian Law Centre tilldelades en utmärkelse i kategorin det civila samhället. Journalisterna Kristina Saric och Tamara Srijemac från Radio Television Vojvodina belönades båda under kategorin media och journalisten Ljubomir Zivkov tilldelades pris för sitt arbete med att lyfta diskrimineringsfrågor i den offentliga debatten. Även Institutionen för allmän ordning och säkerhet samt polisen i Belgrad fick en utmärkelse i kategorin för offentliga myndigheter, för deras bidrag att skapa ett tryggt och säkert Belgrad Pride 2014.

– Förra året kunde vi äntligen anordna ett säkert och tryggt Pridefirande i Belgrad, men tyvärr skedde även flera människorättskränkningar under året. Alla har rätt till mänskliga rättigheter utan diskriminering. Prisutdelningen hålls för att uppmärksamma de som arbetar med de här frågorna, men också för att inspirera andra, säger Goran Miletic, Civil Rights Defenders programchef för Västra Balkan.

Koalitionen mot diskriminering består av ett nätverk av organisationer som arbetar för jämställdhet och mot diskriminering i Serbien. Koalitionen bildades 2004 av Civil Rights Defenders och Center for Advancement of Legal Studies.

Nätverket består av Civil Rights Defenders tillsammans med olika partnerorganisationer, så som The Center for Advancement of Legal Studies, LABRIS, the Network of the Committees for Human Rights in Serbia (CHRIS), Praxis and Regional Centre for Minorities, the Association of Students with Disabilities och Gayten LGBT.

Taggar