Över 25 attacker mot hbtqi-Social Centre i Montenegro sedan 2013

Civil Rights Defenders fördömer den senaste raden av attacker mot LGBT Social Centre i Podgorica, Montenegro. Attackerna inträffade mellan den 19-20 december när en grupp män började kastade stenar mot centret och orsakade stor skadegörelse.

Civil Right Defenders kräver att polisen omedelbart griper förövarna och att åklagare och rättsväsendet i Montenegro ställer de ansvariga inför rätta för hatattackerna.

Polisskydd mot centret var utlovat under en bestämd tidsperiod (från 20.00 fram till midnatt) men övervakningskameror visar att polismannen i tjänst lämnade sin post och lokalerna 11.25 och centret obevakat.

Det är inte första gången centret utsätts för hatattacker. Sedan 2013 då LGBT Social Centre öppnade sina dörrar för hbt-personer i Montenegro har totalt 25 attacker inträffat. Som en reaktion på det inträffade har Civil Rights Defenders samarbetspartner LGBT Forum Progress som driver centret beslutat sig för att tills vidare avbryta det samförståndsavtal med polismyndigheten som undertecknades 2011. Ett avtal som har resulterat i omfattande samarbete gällande mänskliga rättigheter och diskriminering mellan polisen och hbt-grupper i Montenegro.

Avtalet har också legat till grund för publicering av expertmaterial som används av polisen internt och externt för att skapa större förståelse för hbt-frågor. Vidare har avtalet varit en avgörande faktor vid bildandet av organet Team of Trust vilket resulterat i etablerandet av en hbt-kontakt hos polisen i varje kommun i Montenegro.

”Myndigheterna har varit ineffektiva när det kommer till att säkerställa att marginaliserade gruppers rättigheter respekteras – och ännu viktigare skyddas. Montenegro har skrivit under Europakonventionen och måste därför skydda alla sina medborgare mot våld och diskriminering och särskilt de grupper som oftare utsätts för hatbrott. Vi förväntar oss därför att myndigheterna gör sitt jobb genom att gripa de inblandade personerna vid attackerna och ställa dem inför rätta, säger Goran Miletic, programansvarig för Västra Balkan på Civil Rights Defenders.

För mer information om vår partner LGBT Forum Progress i Montenegro – klicka här.

Taggar ,