Stevan Milivojevic från LGBT Forum Progress inkluderas i Natalia Project

Foto: Civil Rights Defenders.

Den andra människorättsförsvararen i Montenegro att inkluderas i Natalia Project är Stevan Milivojevic, VD för landets första hbt-organsiation – LGBT Forum Progress. Stevan är en av få öppet homosexuella i Montenegro, något som gör honom till måltavla för flera former av våld. På grund av sin sexuella läggning utsätts han för diskriminering och mottar dödshot och fysiska och verbala attacker.

– Natalia Project kommer generellt att ha djup inverkan på min känsla av trygghet och välbefinnande. Jag har nu möjlighet att fokusera mer på mitt arbete och slippa tänka på negativa inslag som dödshot och verbal och fysisk misshandel. Natalia Project har en enorm inverkan och det gör stor skillnad att veta att om något händer kommer jag alltid ha mina kollegor och vänner där – redo att hjälpa till och agera för min sak. Natalia Projekt förändrar förutsättningarna för utsatta människorättsförsvarare i civilsamhället. Det är det som gör larmsystemet så unikt, säger han.

Stevan är medlem i det statliga rådet för skydd mot diskriminering i Montenegro (Governmental Council for Protection Against Discrimination) och hans organisation LGBT Forum Progress var huvudorganisatör bakom Montenegros första Prideparad, som ägde rum i juli 2013 och som ramades in av omfattande säkerhetsåtgärder.

Montenegro är ett traditionellt och konservativt land där många hbtq-personer känner sig osynliga och inte vågar komma ut av rädsla för vad konsekvenserna ska bli. Det är vanligt att dem som kommit ut utsätts för hatbrott, hatpropaganda, smutskastningskampanjer och hot om våld. Flera genomförda Prideparader på Västra Balkan har visat att nyttjandet av sin rätt till yttrande- och mötesfrihet kan bemötas med extrema våldsamheter. Ett faktum som var tydligt under Montenegros första Prideparad 2013 då över 2000 motdemonstranter samlades för att visa sitt missnöje och skanderade, ”Död åt homofilerna”, kastade stenar, flaskor och andra tillhyggen på polis som var på plats för att skydda deltagarna.

Att årets Prideparad i Podgorica, med starkt skydd från polis, kunde genomföras utan några rapporterade incidenter – var ett viktigt steg framåt.

– Människorättsförsvarare på Västra Balkan, särskilt dem som arbetar med frågor som samhället och beslutsfattare upplever som känsliga, tar stora risker och utsätts dagligen för hot. Civil Rights Defenders arbete med att göra Natalia Project – världens första överfallslarm för utsatta människorättsförsvarare – tillgängligt för fler i regionen är därför mycket viktigt, säger Marie Månson programchef för Stöd till utsatta människorättsförsvarare på Civil Rights Defenders.

Taggar ,