Ales Bialiatski frigiven efter 1052 dagar bakom galler

2011 fängslades Belarus främsta människorättsförsvarare Ales Bialiatski i en politiskt motiverad rättegång. Efter att ha suttit fängslad i 1052 dagar släpptes han den 21 juni och kunde återförenas med familj, vänner och kollegor.

Innan Ales Bialiatski greps arbetade han med att söka ekonomiskt stöd till utsatta människorättsförsvarare och deras familjer. Den 24 november 2011 dömdes han till fängelse efter att på falska anklagelser funnits skyldig till skattefusk. I början av 2014 utsågs han till ”Civil Rights Defender of the Year” under den årliga konferensen Defenders’ Days i Stockholm och hans fru och kollegor mottog priset i hans frånvaro.

– Jag kan inte i ord beskriva hur glad jag är över att vår vän och kollega är en fri man. Ales Bialiatski dömdes till fängelse som ett straff för hans ihärdiga arbete för att stärka och skydda de mänskliga rättigheterna. Det var också ett sätt för regimen att skicka ett tydligt budskap till det civila samhället i Belarus att liknande aktiviteter kommer att bestraffas. Jag har pratat med Viasnas vice ordförande Valiantsin Stefanovich och vi är båda överens – nu måste vi fortsätta vårt arbete för att få alla politiska fångar i Belarus frigivna, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.

I över 30 år har Ales Bialiatski kämpat för demokrati och respekten för de mänskliga rättigheterna, först i Sovjetunionen och sedan i Belarus. 1996 startade han människorättsorganisationen Viasna och har sedan dess gripits över 20 gånger. Många av gripandena har skett efter mindre överträdelser som att dela ut kopior av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Taggar