Journalist i exil får människorättspris

Som ett erkännande för hans arbete för yttrandefrihet i Etiopien tilldelas Mesfin Negash, tillsammans med 40 andra journalister och skribenter, 2012-års Hellman/Hammett-pris. Utmärkelsen delas ut av människorättsorganisationen Human Rights Watch till skribenter som utsätts för politisk förföljelse och människorättsövergrepp. Efter att ha blivit hotad av myndigheterna flydde Mesfin Negash Etiopien år 2009 och verkar numera för mänskliga rättigheter i exil från Sverige.

Fyra journalister från Etiopien, ett av världens mest repressiva länder gällande yttrandefrihet, har tilldelats Hellman/Hammett-priset 2012. Alla fyra har dömts för brott under landets terroristlag, som även de svenska journalister Martin Schibbye och Johan Persson dömdes under år 2011. Eskinder Nega Fenta (bloggare och oberoende journalist), Reeyot Alemu Gobebo (som arbetade för den nu upplösta tidningen Feteh) och Woubshet Taye Abebe (som arbetade för den nu nedstängda Awramba Times) sitter idag fängslade i Etiopien.

Enligt Mesfin Negash, har övergreppen mot journalister och andra människorättsförsvarare i Etiopien blivit mer systematiska efter 2005 då regeringen började använda de rättsvårdande organen och rättsliga mekanismer för att hålla kontroll:

– Alla vet att åtal för terrorism är en bluff, sa Mesfin Negash i en tidigare intervju med Civil Rights Defenders.

Att arbeta som oberoende granskande journalist i Etiopien jämför han med att gå in i en djungel full av farliga rovdjur:

– Du vet inte vad som styr dem, känner inte deras revir eller vad de förväntar sig. När helst de känner för det kan du bli deras offer.

Mesfin Negash som var redaktör för den oberoende tidningen Addis Neger flydde landet år 2009 efter att nåtts av information om att han skulle anklagas för att stödja terroristverksamhet och undergräva konstitutionen. I februari 2012 beviljades Mesfin Negash asyl i Sverige och senare samma år dömdes han i Etiopien, i sin frånvaro, till åtta års fängelse för medhjälp till terrorism. Från Sverige fortsätter Mesfin Negash idag att arbeta för mänskliga rättigheter i sitt forna hemland.

Mesfin Negash porträtterades i Civil Rights Defenders kampanj ”Månadens människorättsförsvarare” i maj.

Taggar