Människorättsförsvarare i fokus – Zdravko Cimbaljevic

Zdravko Cimbaljevic Foto: Ninke Liebert

För två år sedan attackerades Zdravko Cimbaljevic av en okänd man. Hatbrottet ledde till att Zdravko beslutade sig för att prata om sin homosexualitet i medierna och blev därmed Montenegros första öppet homosexuelle man. Sedan dess lever han med dagliga hot. I ett land där 70 procent av befolkningen anser att homosexualitet är en sjukdom är det svårt att förändra attityden gentemot hbt-personer.

”Jag begär inte att alla ska älska oss, bara att de inte attackerar mig eller kränker mina rättigheter.”

Tillsammans med poliser i civila kläder och teamet bakom den serbiska tv-showen ”Explosive” tog Zdravko Cimbaljevic en promenad i sin gamla hemstad Nikšić i Montenegro den 3 juli 2012. Det var bara tänkt att bli en kort promenad men redan efter 100 meter började människor skrika åt dem.

Gruppen gick ändå vidare men efter ungefär en halvtimme insåg de att de inte kunde fortsätta. Efteråt var Zdravko väldigt nöjd med polisens insats:

– Jag var lite orolig för att folk skulle angripa mig fysiskt. Jag berättade för polisen om planen i förväg och de sa att jag skulle få skydd. De var väldigt professionella. Vi har till och med en kontakt för hbt-personer hos polisen.”

Tv-redaktörerna ville göra intervjun med Zdravko, Montenegros enda öppet homosexuella man, i hans födelsestad, där homofobin också är mer utspridd än i övriga landet.

– Jag var så besviken. Jag var glad över att komma hem till staden där jag växte upp, som jag inte besökt på två år, men jag var väldigt ledsen efteråt. Jag bodde i Nikšić i 20 år och jag vet att det finns toleranta personer här men staden är generellt mer konservativ än Podgorica.”

Innan Zdravko kom ut, år 2010, var htb-personer nästan helt osynliga i Montenegro. Han chockade hela samhället när han valde att berätta om sin sexuella läggning i medierna. Nu utmanar han människors motstånd och försöker att öka medvetenheten om hbt-personers rättigheter.

– Som den ende öppet homosexuelle i Montenegro hoppas jag verkligen att jag är en förebild. Jag känner att jag har ett ansvar att ge korrekt information om hur det är att vara gay, annars kanske människor vänder sig mot oss.”

Zdravko känner sig trygg i hans nya hemstad Podgorica men det är svårt att hålla geisten uppe när hela hans liv är inramat av hot och trakasserier.

– Jag blir hotad i stort sett varje dag. Människor på gatan skriker åt mig eller kastar saker på mig. Jag får hot via mejl eller på Facebook. Såklart är det ledsamt att leva med det men det har blivit min vardag så på något sätt har jag vant mig.”

Zdravko Cimbaljevic var en av tio hbt-aktivister som Civil Rights Defenders bjöd in till Stockholm Pride 2011. Detta foto togs vid ett seminarium där situationen för hbt-personer i Sydostasien, Österuropa och Centralasien diskuterades. Foto: Ninke Liebert

Han säger sig bli inspirerad av de små framgångarna och av stödet han får från sina vänner. Organisationen som Zdravko startade förra året och är generalsekreterare för, LGBT forum Progres, är fortfarande den enda hbt-föreningen i Montenegro. Organisationen samlar även intersexuella och queer personer.

I december 2011 öppnade organisationen ett härbärge i Montenegro, som har blivit alltmer känt och populärt.

– Jag tror att fler människor vågar komma ut nu, åtminstone inför deras vänner och familjer, när de vet att det finns någonstans att ta vägen ifall de blir utsparkade.”

Det är en svår uppgift att arbeta för hbt-personers rättigheter i ett homofobiskt land där 70 procent av befolkningen anser att homosexualitet är en sjukdom. Zdravko menar ändå på att det ändå har blivit lättare sedan 2006 då Montenegro blev självständigt från Serbien.

Zdravko hade inte tänkt sig att bli människorättsaktivist. Men år 2010 blev han utsatt för ett hatbrott när han rastade sin hund i kvarteret. En okänd man hoppade ur sin bil, misshandlade Zdravko och hotade honom till livet. Zdravko gjorde en polisanmälan och insåg i samma ögonblick att han nu måste komma ut som homosexuell. Det var ett tungt beslut. Av rädsla för att familjen skulle stänga ut honom hade han inte ens berättat för dem. Men för att kunna få skydd för sig själv och sin partner kände sig Zdravko ändå tvingad att rapportera attacken och därmed även komma ut ur garderoben offentligt.

– Jag kände mig tvungen att rapportera överfallet till polisen, annars skulle det ske igen. Där och då blev jag hbt-aktivist. Det var ingenting jag hade drömt om som barn, det hände bara över en dag.”

Hör Zdravko berätta sin historia om att komma ut (video)

Under de senaste två åren har Zdravko märkt att fler montenegriner är medvetna om hbt i dag. Bara att människor nu nämner ordet homosexuell är en framgång, anser han.

Han ser positivt på framtiden och hoppas att fler hbt-personer ska våga komma ut offentligt. Det måste ske om tabut ska brytas.

– Jag tror verkligen att saker kommer att förbättras men jag vet att jag inte kan kämpa ensam. Jag hoppas att andra kommer följa mig.”


Bio: Zdravko Cimbaljevic

Född: 4 september 1983 i Nikšić, Montenegro
Yrke: Socialarbetare, Generalsekreterare för LGBT Forum Progres (Montenegros första hbt-organisation). Har tidigare arbetat för flera nationella och internationella organisationer med olika inriktningar (ungdomar, religion, minoriteter).
Utbildning: Ekonomi
Intressen: Läsa, sporta, umgås.

Taggar ,