Fortsatta trakasserier av Viasna

I samband med en manifestation till stöd för Viasnas ordförande Ales Bialiatski, greps Uladzimir Labkovich, juridisk rådgivare på Viasna, den 25 september i Minsk. Gripandet är ännu ett exempel på de trakasserier som Viasnas anställda utsätts för.

Ales Bialiatski har suttit häktad sedan den 4 augusti 2011 och står åtalad för skattefusk enligt belarusisk lag. Den 25 september hölls en manifestation för att uppmärksamma att Bialiatski tvingades fira sin 49:e födelsedag i fängelse. Myndigheterna har tidigare förbjudit liknande manifestationer till stöd för Bialiatski. Direkt efter manifestationen blev Labkovich kontaktad av polisen och togs in för förhör. Han släpptes direkt efter förhöret.

Detta är ett av flera exempel på trakasserier av Viasnas anställda den senaste tiden. Förutom det mål som inletts mot Ales Bialiatski har andra av Viasnas anställda varit föremål för skattemyndigheternas utredningar. Det har också förekommit smutskastningskampanjer av Viasnas personal i statliga medier.

Trots att de hela tiden hindras av myndigheterna fortsätter Viasna att ge rättshjälp till offer för brott mot mänskliga rättigheter i Belarus.

Taggar