Lag från Rijeka vann rättegångsspel

Ett lag från den juridiska fakulteten vid universitetet i Rijeka, Kroatien, vann årets upplaga av rättegångsspelen på västra Balkan. Tävlingen hölls den 24-26 april i Kotor i Montenegro och totalt tio lag deltog. För tredje gången vann ett lag från Kroatien tävlingen.

– Vi är jätteglada och förvånade över att vi vann. Det fanns många lag som var väldigt bra. Jag tror att vi vann eftersom vi hade de bästa argumenten och presenterade dem i enlighet med procedurerna för att driva fall i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Vi lade inte till några nya bevis eller fakta i målet, säger Masha Masochini, som tränat Rijekas lag.

Årets tävling är den tredje upplagan av rättegångsspelen som arrangeras av Svenska Helsingforskommittén och Young Lawyers of Serbia. Domare från höga domstolar i regionen och tre domare från Europadomstolen i Strasbourg bedömde totalt tio lag från Makedonien, Bosnien, Montenegro, Serbien och Kroatien.

– Den här tävlingen betyder mycket för den juridiska fakulteten på vårt universitet. Det var bara två år sedan vi införde kurser i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, säger Masochini.

Rättegångsspelen är en unik utbildning för juridikstudenter på Västra Balkan. De ger studenterna, men även de lokala domarna, ökad kunskap om Europakonventionen och praktisk erfarenhet av de regler och procedurer som gäller vid Europadomstolen. Få juridiska fakulteter på Västra Balkan har kurser i internationell rätt, eller specifikt i Europakonventionen och Europadomstolen. Framförallt saknas praktiska övningar. Även bland domare och juridikprofessorer är den praktiska kunskapen om Europakonventionen och Europadomstolen förhållandevis låg.

Taggar