”Kvinnor är framtiden.” – Internationella kvinnodagen 2024
Över hela världen står kvinnliga människorättsförsvarare upp mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna och kräver rättvisa, fred och jämställdhet – trots de enorma utmaningar de möter. Möt Peace, Dorcus, Salima och Joan som alla arbetar outtröttligt för mänskliga rättigheter. Inför internationella kvinnodagen bad vi dem att dela med sig av sitt budskap till kvinnor runt om i världen.
– Mitt budskap till kvinnor över hela världen är att vara sanna mot er själva. Vet vem du är, sa Peace Monica Pimer från Uganda.
Peace är grundare och chef för Nile Girls Forum och vet vilken inverkan kvinnor kan ha:
– Det är en fröjd att få se en annan kvinna le. Det är en fröjd att få se en annan kvinna få tillgång till rättvisa.
– Det är vad som får mig att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter varje dag.
Kvinnliga människorättsförsvarare världen över kämpar varje dag för demokrati och rättvisa och mot ojämlikhet. I det arbetet är det grundläggande att stötta varandra, säger Salima Njoki Macharia från Kenya:
– Vi bör uppmuntra och lyfta varandra var vi än är. Stötta unga kvinnor och erbjuda mentorskap. Håll din systers hand istället för att se ner på henne.
Salima är programkoordinator för Women Human Rights Defenders Hub i Kenya. Hon vet hur svårt det kan vara för kvinnor.
– Jag har personligen vuxit upp i ett samhälle där kvinnor spelar väldigt lite roll, där vi ska ses men inte höras, säger Salima. Men saker och ting har förändrats.
– Vår röst hörs nu. Vi sitter vid beslutsfattande bord nu, vare sig det är som ledare, i regeringar eller i organisationer.
– Framtiden är kvinnor. Framtiden är unga flickor. Och framtiden är idag.
Dorcus Drijaru från Uganda uppmuntrar oss:
– Vi måste fortsätta vara modiga och starka och aldrig ge upp.
Dorcus är en grävande miljöjournalist och vet hur svårt det kan vara för kvinnor att bli accepterade som människorättsförsvarare.
– Världen tror att det finns vissa områden som kvinnor inte kan hantera, särskilt som människorättsaktivist. Många får för sig att det är för mycket för kvinnor att hantera och att bara män kan hantera det eftersom det innebär kritik och risker, säger Dorcus. Men det har inte stoppat henne.
– Det här är rätt plats och rätt roll för mig, att rapportera om kvinnors rättigheter och om de rättigheter som kränks för andra människor. Jag ser det som ett kall.
Joan Akakikunda från Uganda lyfter också utmaningarna med att arbeta för kvinnors rättigheter.
– Vi vill ha jämlikhet, vi vill ha jämställdhet. Men sedan blir vi missförstådda. Vi blir kallade öknamn. Trots det fortsätter vi framåt för att vi tror. Vi tror på det vi gör och vi gör det för ett högre syfte och för allas bästa.
Joan, som är jurist på Women and Girl Child Development Association, avslutar med dessa ord till kvinnor världen över:
– Vi får inte ge upp, oavsett var vi är. Vi måste fortsätta trycka på framåt tills vi nått våra mål.