Vårt nyaste kontor i världens nyaste land

För att stödja den lokala människorättsrörelsen öppnar Civil Rights Defenders nu kontor i Sydsudan.

– Det visar på solidaritet, att vi inte är de enda som kämpar för mänskliga rättigheter i Sydsudan, säger Jackline Nasiwa, lokal människorättsförsvarare i landet.

Utvecklingen för mänskliga rättigheter och demokrati går långsamt i världens yngsta land, i en region ärrad av konflikter och människorättskränkningar. Både statliga institutioner och civilsamhället kämpar för att få verksamheten att fungera effektivt. Ändå finns stora förhoppningarna om ett fredligt samhälle med respekt för de mänskliga rättigheterna bland medborgarna.

För att stödja civilsamhället öppnar Civil Rights Defenders nu ett kontor i Sydsudan, drivet av lokalanställda experter. Målet är att stödja partnerorganisationer i landet med att bygga organisatorisk kapacitet, förbättra säkerheten för sin personal, engagera det omgivande samhället och arbeta med att säkerställa ansvarsskyldighet för dem i landet som kränker mänskliga rättigheter.

”Sydsudan har precis börjat sin resa. Det är avgörande att bygga ett starkt civilsamhälle där medborgarna är medvetna om sina mänskliga rättigheter och är bättre rustade att främja och försvara dem.”

”Sydsudan har precis börjat sin resa. Det är avgörande att bygga ett starkt civilsamhälle där medborgarna är medvetna om sina mänskliga rättigheter och är bättre rustade att främja och försvara dem, säger Mesfin Bekele, chef för Afrikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

En av få människorättsaktörer

Behovet av humanitärt bistånd har varit stort eftersom Sydsudan har upplevt mycket svårigheter och konflikter sedan landet grundades 2011. Därför finns det många humanitära organisationer på plats. Men det finns ett behov av att etablera en långsiktig närvaro med aktörer inom mänskliga rättigheter och demokrati. Civil Rights Defenders strävar efter att vara en viktig samarbetspartner i landet som arbetar med lokala organisationer för att främja mänskliga rättigheter.

Lundin Oil-fallet visar att ansvar är möjligt

Kontoret öppnar vid en tidpunkt då Sydsudan har varit i rampljuset, med starten av den historiska rättegången mot två tidigare chefer för det svenska oljebolaget Lundin Oil, numera Orrön Energy. De två företagsledarna har åtalats för delaktighet i allvarliga krigsförbrytelser som begåtts av Sudans regim i det som nu är Sydsudan.

Civil Rights Defenders följer rättegången och har ett nära samarbete med människorättsförsvarare i landet som arbetar för att motverka straffrihet och skipa rättvisa.

– Det kan ta lång tid att får rättvisa för brott mot mänskliga rättigheter, men det är möjligt. I det här fallet har det tagit mer än 30 år, men vi ser äntligen hur misstänkta hålls juridiskt ansvariga för sina handlingar. Det här är en upprättelse för dem som arbetar hårt med att dokumentera kränkningarna under tiden det skedde, trots riskerna, säger Mesfin Bekele.

Taggar ,