Belgrad Pride växer, men kraven om jämlikhet ignoreras

Belgrade Pride har kommit långt de senaste 20 åren. Förra året var staden värd för det viktigaste hbtqi-evenemanget i Europa: EuroPride. Men trots framstegen har den serbiska staten i stort sett ignorerat hbtqi-gruppers krav om jämlikhet. Årets slogan var därför “We’re Not Even Close” – en upprepning av de krav som ställdes för 10 år sedan.

Förra året arrangerades EuroPride i Belgrad, trots flera polisförbud och smutskastningskampanjer från regeringsrepresentanter och högerextrema organisationer.

Belgrade Pride har tidigare förbjudits fyra gånger: 2009, 2011, 2012 och 2013, och varje år har konstitutionsdomstolen slagit fast att staten inte hade rätt att införa sådana förbud. Samtidigt har extremistiska, högerextrema och nationalistiska rörelser fortsatt växa utan reaktioner från myndigheterna, vilket har resulterat i ökad hatretorik och diskriminering i landet.

Trots detta fortsätter Belgrade Pride-aktivisterna att arbeta hårt för att förespråka hbtqi-rättigheter. I år blev Belgrade Prides slogan ”We’re Not Even Close”, som belyser att Serbien har en lång väg kvar att gå för att bli jämlikt.

Taggar , ,