Civil Rights Defenders lanserar Off.guard – den första tjänsten skapad för att dela livsviktig information när internet stängs ned

Att förlora tillgången till internet kan vara livsfarligt. Därför lanserar Civil Rights Defenders nu en ny tjänst – Off.guard. Off.guard är skapad för att privatpersoner, journalister och människorättsförsvarare ska kunna dela viktig information i länder där medvetna störningar av internet sker i samband med val, konflikter, kris och krig.   

För många människor är konstant tillgång till internet en självklarhet. Men manipulation i form av medvetna störningar och nedstängningar av internet samt censur ökar för varje år. Det har blivit ett allt vanligare verktyg för auktoritära regimer att ta kontroll över sina medborgare, genom att styra vilken information som sprids och delas. 2022 rapporterades över 187 medvetna nedstängningar eller störningar av internet i över 35 länder.   

Internetstörningar i samband med väpnade konflikter och massdemonstrationer har lett till att människor inte kunnat kommunicera eller rapportera övergrepp, vilket har bidragit till ytterligare osäkerheter, våld och brott mot mänskliga rättigheter, konstaterar FN i en rapport.  

–  Civil Rights Defenders skapade Off.guard som ett svar på den ökning av internetnedstängningar vi ser, där viktiga nyheter eller kritisk information inte når de som behöver den mest. Tillgång till information är en rättighet och kan ibland vara skillnaden mellan liv och död, säger Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation hos Civil Rights Defenders.  

När människor utsätts för internetstörningar förlorar de ofta tillgång till populära nyhetskällor och sociala plattformar eftersom de ofta är för tunga att ladda utan stabilt internet. Off.guard däremot är textbaserad. Flödet uppdateras automatiskt i bakgrunden, vilket innebär att all information sparas lokalt på användarens enhet. Även om anslutningen bryts så förlorar inte utsatta människor tillgång till kritisk information.  

Läs mer och stötta

Läs mer om Off.guard här. Stötta yttrande-och informationsfrihet genom att dela Off.guard med människor i regioner som påverkas av internetstörningar. Du kan även stötta genom att ge en gåva här.

Kontakt

För frågor, kontakta vår presstjänst på +46 (0)76 576 27 62 eller på offguard@crd.org.

Taggar