Per Anger-priset 2023: Hon kräver rättvisa för försvunna och mördade kvinnor i Mexiko

Malú García Andrade. Foto: Nikola Anakabe

Människorättsförsvararen Malú García Andrade från Mexiko får Per Anger-priset 2023 för sin kamp för de familjer vars döttrar försvunnit och mördats. Hon kräver att morden på kvinnor utreds och de skyldiga ställs till svars. Här kan du läsa mer om pristagaren och hennes arbete.

Människorättsförsvararen och juristen Malú García Andrade, från Ciudad Juárez i Mexiko, leder en hjälporganisation för de familjer som kräver rättvisa för sina försvunna och mördade döttrar. I över 20 år har hon stridit för att rättsvårdande myndigheter och lagstiftare ska ta brotten mot kvinnor på allvar, att morden ska utredas och leda till åtal och att förövarna straffas.

– Familjerna behöver veta sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars och få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, säger Malú García Andrade.

I februari 2001 mördades pristagarens syster. Under flera år kämpade familjen för att få rättvisa och upprättelse, men förgäves. Mexiko är ett land präglat av patriarkala strukturer och korruption. I genomsnitt mördas tio kvinnor och flickor varje dag. Många av dessa i femicid, mord på kvinnor just för att de är kvinnor.

Sedan systerns död har Malú García Andrade fortsatt sin kamp. Hon har företrätt hundratals familjer inför myndigheter som inte velat eller förmått ställa förövare inför rätta. I dag är hon en av förgrundsgestalterna inom den mexikanska människorättsrörelsen i arbetet mot femicid.

Pristagaren och hennes familj har flera gånger blivit utsatta för dödshot, mord- och kidnappningsförsök. I dag lever de med skyddad identitet och livvakter.

– Malú García Andrade för en outtröttlig kamp för flickors och kvinnors rättigheter i Mexiko. Trots fara för hennes eget och familjens liv vägrar hon ge vika och driver på för att mord på kvinnor inte ska passera ostraffat, säger Petra Mårselius, ordförande för Per Anger-prisets jury och överintendent på Forum för levande historia.

Juryns motivering

”María Luisa García Andrade visar ett enormt mod i sin kamp för alla de kvinnor som försvunnit och mördats i Mexiko. I en extremt våldsam miljö kräver hon att staten utreder kvinnomord, femicid, och att de skyldiga döms. Hon ger stöd till drabbade familjer, arbetar för rättsliga reformer och vägrar att ge upp trots att hon och hennes familj måste leva gömda. Hennes beslutsamhet och villkorslösa mod inspirerar och inger hopp om förändring.”

Om priset

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut Per Anger-priset.

I nomineringsarbetet med att välja ut pristagaren har nio organisationer deltagit: Afrikagruppernasvenska sektionen av Amnest InternationalCivil Rights DefendersDiakoniaIndividuell Människohjälp (IM)Kvinna till Kvinna, Rädda BarnenWe Effect, and Act Svenska Kyrkan.

Årets pristagare nominerades av den svenska sektionen av organisationen Amnesty International.

Taggar ,