Våldsam attack mot hbtqi-personer i Bosnien och Hercegovina

Prideflagga mot mörkgrå himmel

I lördags skedde en våldsam attack mot hbtqi-aktivister i Bosnien och Hercegovina. Attacken ägde rum timmar efter att polisen förbjudit ett planerat hbtqi-evenemang i staden Banja Luka. Flera aktivister skadades. Vi fördömer de brutala handlingarna och uppmanar myndigheterna att genomföra en grundlig utredning och arbeta för att garantera säkerheten och tryggheten för hbtqi-personer i landet.

Den 18 mars attackerades BH Pride Parade-representanter (arrangörerna av Bosnien och Hercegovinas Pride- och Pride-relaterade evenemang) och medlemmar av hbtqi-gemenskapen brutalt. Attacken ägde rum timmar efter att polisen förbjudit ett hbtqi -evenemang som planerats i staden Banja Luka, då arrangörerna träffades för att diskutera det inställda evenemanget. I närvaro av polis attackerade en grupp på trettio till fyrtio personer aktivisterna både fysiskt och verbalt. Flera aktivister skadades och tre krävde ytterligare läkarvård.

Platsen där evenemanget var planerat att äga rum vandaliserades och revs också under natten.

Utvecklingen för hbtqi-personers rättigheter i Bosnien och Hercegovina är oroande. Regeringen visar en alarmerande brist på initiativ för att stödja hbtqi -samhället och bidra till att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i landet. Vi fördömer attacken och uppmanar regeringen och myndigheterna att se till att attacken utreds grundligt och att förövarna hittas och ställs till svars. Det får inte finnas straffrihet i landet för hatbrott. Det är våldet som måste stoppas, inte hbtqi-personers existens.

Läs uttalande från BiH Pride (på bosniska) här.

Taggar ,