Vi marscherade – och det kommer vi fortsätta att göra!

Europrideveckan – en historia att vara stolt över 

Prideparaden är alltid höjdpunkten, men förutom den avslutande marschen bestod EuroPride i Belgrad av mer än 130 evenemang – en internationell människorättskonferens, konstutställningar, teaterpjäser, föreställningar, filmvisningar, konserter och informella sammankomster.  

Internationell konferens om mänskliga rättigheter

Den internationella människorättskonferensen blev tillsammans med paraden en av de viktigaste händelserna under Prideveckan. Det 4 dagar långa evenemanget organiserades av Civil Rights Defenders och samlade mer än 1000 besökare, från hela av världen. Bland deltagarna fanns ledamöter av Europaparlamentet, tjänstemän från EU-länder, och ambassadörer. Konferensen besöktes också av Helena Dalli, EU-kommissionär med ansvar för jämställdhet; Dunja Mijatović, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter; Gordana Čomić, Minister för mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter och social dialog i Serbien, samt Serbiens premiärminister Ana Brnabić. Konferensen skapade utrymme för lärande, diskussion, utbyte av erfarenheter för att skapa en bättre morgondag.  

Livestreaming av konferensens paneldiskussioner finns på Civil Rights Defenders YouTube-kanal https://www.youtube.com/user/crdefenders/videos.  

Den största och viktigaste paraden i Belgrad hittills

Ännu dagen före den planerade paraden var arrangörerna inte säkra på att den skulle bli av, på av det förbud som polisen tidigare infört. Men tack vare outtröttligt arbete, många överklaganden, och försök att hitta lösningar godkändes till slut en ny rutt för marschen.  

Under eftermiddagen, lördagen den 17 september, samlades deltagarna på Belgrads gator med regnbågsparaplyer, flaggor och banderoller. Trots regnet gick människor ut på gatorna, för att försvara mänskliga rättigheter och för att stå upp för kärlek och jämlikhet. 

Tyvärr rapporterades flera incidenter efter paraden när deltagarna gick tillbaka till sina hotell. Flera aktivister attackerades. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt. Vi övervakar situationen och håller kontakt med aktivisterna för att säkerställa deras välbefinnande. 

EuroPride i Belgrad har tydligt visat den kamp som många organisationer, aktivister och hbti+-personer går igenom. Men det har också visat på betydelsen av stöd och solidaritet. Vi på Civil Rights Defenders är stolta över att ha hjälpt till att organisera EuroPride 2022. Evenemanget var ett stort steg för HBTI+ rättigheter i Balkanregionen och runt om i världen.  

Taggar , ,