EuroPride-paraden kommer ske 17 september

Photo: Belgrade Pride

Den senaste tiden har varit mycket turbulent och full av utmaningar för arrangörerna av EuroPride i Belgrad. Efter många kontroversiella uttalanden och regeringsförbud har man hittat en lösning. Paraden kommer att äga rum som det var planerat den 17 september.

Den 13 september, mindre än två timmar före öppnandet av den internationella konferensen om mänskliga rättigheter, förbjöd den serbiska regeringen EuroPride-paraden. Ändå fortsatte arrangörerna, med starkt stöd från civilsamhället och det internationella samfundet, med förberedelserna samtidigt som de försökte hitta lösningar för att paraden skulle kunna genomföras.

Den 16 september lämnade Belgrade Pride, European Pride Organizers Association och representanter för AllOut-plattformen, över en namninsamling för att stötta EuroPride, med över 29 000 underskrifter, till den serbiska regeringen. Under en presskonferens meddelade även Goran Miletić, EuroPride 2022-koordinator och Civil Rights Defenders chef för Europa och MENA-avdelningen, att arrangörerna lämnat in en ny, kortare väg för paraden.

Det betyder att paraden återigen är inbokad till lördag och vi KOMMER att gå tillsammans. Vi ser fram emot en glad, trygg och framgångsrik EuroPride, som i år är viktigare än någonsin!

Taggar , ,