Serbiska polisen förbjuder EuroPride-paraden, men arrangörerna kommer överklaga

Den 12 september hissades EuroPride-flaggan i Belgrad. Lite mindre än 24 timmar senare meddelade den serbiska polisen arrangörerna att paraden var förbjuden. Beslutet kommer att överklagas.

Arrangörerna av EuroPride 2022 konstaterar att liksom tidigare år (2009, 2010, 2011, 2012) strider ett förbud mot paraden mot konstitutionen då det kränker bland annat rätten till mötes- och yttrandefrihet. Arrangörerna kommer att överklaga till domstolen, och om överklagandet avslås kommer de att lämna in en ny begäran om sammankomsten.

I ett uttalande säger Kristine Garina, ordförande för European Pride Organisers Association som licensierar EuroPride:

– Polisen har väntat till sista möjliga stund med att förbjuda EuroPride-marschen . Varje gång detta har hänt i Belgrad tidigare har domstolarna slagit fast att beslutet strider mot konstitutionen. Det första förbudet någonsin mot en EuroPride-marsch kan inte tillåtas stå kvar och jag tvivlar inte på att domstolen kommer att inta samma ståndpunkt den här gången.

Civil Rights Defenders fördömer starkt den serbiska regeringens beslut att förbjuda EuroPride-paraden. Särskilt med tanke på det faktum att Serbiens premiärminister Ana Brnabić 2019 undertecknade en bekräftelse till Belgrads bud att vara värd för EuroPride 2022, som säger:

”Med detta stöd vill jag stärka regeringens beslutsamhet att bekämpa diskriminering och bekräfta vårt mål att bygga ett bättre och mer jämlikt samhälle för alla. Den regering jag leder har åtagit sig att säkerställa full respekt för alla medborgares mänskliga rättigheter, och vi lovar härmed att hjälpa Belgrad Pride-arrangörsgruppen att säkerställa en säker och framgångsrik organisation av EuroPride i Belgrad 2022.”

Vi uppmanar de serbiska myndigheterna att underlätta för och säkerställa ett säkert genomförande av EuroPride-paraden och stödja evenemangsarrangörerna att säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna i deras land.

Taggar ,