EuroPride 2022 i Belgrad startar på måndag som planerat

Foto: Belgrad Pride

Sedan Serbiens president Aleksandar Vučić uppgav att ”EuroPride kommer att ställas in eller skjutas upp” i sitt tal till media den 27 augusti har EuroPride blivit ett mycket diskuterat ämne. Inte bara i lokala serbiska medier, utan i hela Europa och utanför, på högsta nivå. Arrangörerna fortsätter att sprida budskapet ”Vi kommer att gå” och meddelar att inga av evenemangen under Prideveckan är inställda.

Några ord från arrangörerna

Den 8 september höll Goran Miletić, en av arrangörerna av EuroPride 2022 i Belgrad och Civil Rights Defenders chef för Europa och MENA, en presskonferens där han bekräftade att arrangörerna av EuroPride inte har ställt in något av de planerade evenemangen, och att det i nuläget inte har utfärdats något förbud, inte heller mot Prideparaden.

– Vi ser det inte som ett alternativ att ställa in eller skjuta upp Paraden. Vi är medvetna om att ett förbud kan komma eftersom det har hänt tidigare, men alla fyra tidigare förbud var antikonstitutionella, säger Goran Miletić.

Foto: Vesna Lalić, Belgrade Pride

– Vi uppmanar alla att gå med oss! Vi är medborgare i Serbien, liksom alla andra, som vill utnyttja sin rätt till mötesfrihet. Vi kommer att vara där, vi kommer att gå tillsammans för kärlek, och vi inbjuder dig att gå med oss den 17 september! tillade han.

Fler än 130 evenemang under Prideveckan

Under presskonferensen presenterades hela programmet för EuroPride-veckan. Veckan startar den 12 september klockan 12:00 med en officiell öppning.

Programmet består av mer än 130 evenemang.  Några höjdpunkter är International Human Rights Conference, Pride Theatre, Pride Art, Merlinka Classics Film Festival, WLWartfest, Pride Queer Studies, Pride Concerts med flera. Den viktigaste delen av Prideveckan blir förstås Prideparaden den 17 september.

Flera politiker och tjänstepersoner har meddelat att de kommer delta under Prideveckan, däribland Belgiens vice premiärminister Petra de Sutter, företrädare för Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för hbti-personers rättigheter, ledamöter av Europaparlamentet, institutioner och ambassader som stöder EuroPride.

Programmet för EuroPride 2022 finns att läsa på den officiella webbplatsen.

Civil Rights Defenders är stolta över att vara en av de största medskaparna av EuroPride i Belgrad. Många medarbetare på Civil Rights Defenders ska delta i aktiviteterna och evenemangen under hela veckan.

Vi är glada och stolta över att vara en del av denna historiska händelse för regionen och Europa, som utan tvekan kommer att bidra positivt till hbtqi-personers ställning på västra Balkan och påverka alla framtida generationer.

Vi ses i Belgrad!

Taggar ,