EuroPride 2022 kommer inte att ställas in – vi ses i Belgrad!

På morgonen den 27 augusti meddelade Serbiens president Aleksandar Vučić att EuroPride 2022, planerad att äga rum i Belgrad 12 – 17 september, kommer att ställas in. Uttalandet har väckt starka reaktioner från allmänheten, aktivister och politiska partier. Civil Rights Defenders fördömer presidentens uttalande och arrangörerna av EuroPride förbereder sig på att överklaga.

I sitt tal nämnde Vučić att EuroPride kommer att ställas in av säkerhetsskäl och på grund av andra svårigheter som landet för närvarande går igenom. Staten eller presidenten kan dock inte besluta att ställa in en sammankomst. Staten kan bara förbjuda den, vilket tidigare hänt i Serbien flera gånger, och ett sådant beslut skulle vara anti-konstitutionellt då det bland annat skulle kränka rätten till mötes- och yttrandefrihet.

Goran Miletić, samordnare för EuroPride2022 och chef för Civil Rights Defenders avdelning för Europa och MENA, säger:
– Staten, det vill säga polisen, kan bara förbjuda EuroPride – inte ställa in det. Ett sådant beslut skulle strida mot grundlagen. Författningsdomstolen har redan upphävt liknande beslut 2009, 2010, 2011 och 2012. Evenemang som hålls på stängda platser som är planerade för EuroPride 2022 kan inte förbjudas. Vi väntar på det officiella beslutet som vi kommer att överklaga.

På Belgrad Prides officiella Instagram uppger arrangörerna att de fortsätter förberedelserna för evenemanget och uppmanar alla att delta i Prideparaden den 17 september i Belgrad.

Ordföranden för European Pride Organisers Association, som licensierar EuroPride, Kristine Garina sa i ett uttalande idag:

– President Vucic kan inte ställa in någon annans evenemang.  EuroPride ställs inte in och kommer inte att ställas in. Under anbudsprocessen för EuroPride 2022 lovade Serbiens premiärminister Ana Brnabic den serbiska regeringens fulla stöd för EuroPride i Belgrad, och vi förväntar oss att det löftet kommer att infrias.

Civil Rights Defenders ger allt vårt stöd och all vår uppmuntran till teamet för EuroPride 2022 och till hela hbtqi-communityn på västra Balkan. Vi fördömer uttalandet från presidenten och regeringen. Denna händelse har än en gång visat vikten av ett sådant evenemang i Belgrad, liksom vikten av att gå i paraden tillsammans i september – för solidaritet, jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Taggar , ,