Faces of Pride: Ayouba el Hamri – född som aktivist

Med hopp om framtiden arbetar Ayouba för organisationen Nassawiyat, som betyder ”feminist” på arabiska. Genom workshops, HIV- och STD-testning samt att bilda en Gay-Straight-allians för gymnasieelever och studenter vill Ayouba skapa en säker miljö för hbtqi-personer i Marocko. Ayouba är en av många modiga aktivister som ansluter sig till Civil Rights Defenders under Stockholm Pride i veckan.

Hur och varför blev du hbtqi+-aktivist? 

För mig blir vi inte aktivister, vi föds till det. Att dagligen utsättas för våld och diskriminering gör dig inte till något annat än en aktivist. Alla, som skiljer sig från de sociala normer där samhället tillåter sig att kriminalisera vissa saker och kränka mänskliga rättigheter genom sina lagar, är aktivister. Att vara aktivist skiljer sig från person till person, för mig kan det till och med vara att bara existera i ett samhälle där din existens är olaglig.

Hur arbetar du och din organisation för att stärka hbtqi+-rättigheter? 

Nassawiyat (som betyder feminister på arabiska) är en intersektionell feministisk och ledd-kvinna/icke-binär (LBT) grupp baserad i Marocko. Nassawiyat förespråkar hbtqi-rättigheter genom att skapa utrymmen för att öka medvetenheten om frågor som rör kön och sexualitet. 

Vad betyder Pride för dig? 

För mig är Pride först och främst en början på ett upplopp mot det polisvåld som hbtqi-samhället har mött historiskt.

Pride är en årlig påminnelse om att erkänna hur långt vi har kommit som samhälle men också hur långt vi fortfarande behöver gå i vår kamp för rättivis och för HBTQI-personers mänskliga rättigheter. 

– Ayouba el Hamri

Läs mer om Civil Rights Defenders arbete för hbtqi-rättigheter här.

Taggar ,