Mellan sorg, ilska och firande: hbtqi-rörelsen i Europa står inför svåra tider 

Foto: Sonja Stavrova, Skopje Pride

Förra veckan var svår och känslomässig för hbtqi-rörelsen. På lördagen vaknade Europa upp till skrämmande nyheter om attacken under Oslo Pride. Redan nästa dag skedde ett av de största massgripandena av hbtqi-aktivister i Istanbul. Samtidigt håller länderna på västra Balkan framgångsrikt de största Prideparaderna i sin historia och samlar tusentals människor. Vi har samlat några av de senaste händelserna inom hbtqi-rättigheter och ställt oss frågan – i vilken riktning är vi på väg? 

En tragisk natt i Oslo 

Tidigt på lördagen öppnade en beväpnad man eld utanför flera platser i Oslo, bland annat London Pub, en av stadens mest populära gaybarer. Som ett resultat dödades 2 personer och mer än 20 skadades.   

Enligt den senaste Rainbow-rapporten från ILGA-Europe, som utvärderar jämlikhet och rättigheter för hbtqi-personer, rankas Norge på 4:e plats bland 49 europeiska länder. Men som vi kan se, även på platser som är bland de säkraste i världen, är frihet och säkerhet aldrig säkerställd. 

– Den fruktansvärda händelsen i Oslo har återigen visat oss att hbtqi-personer fortfarande inte kan känna sig trygga någonstans, och att deras rättigheter är inte garanterade, säger Goran Miletić, Civil Rights Defenders Director for Europe och MENA, som deltog i Oslo Pride tillsammans med partners.   

Trots att Prideparaden, som var planerad till nästa dag, ställdes in samlades tusentals människor på gatorna och hela staden täcktes av blommor och regnbågsflaggor. Trots att medborgare och gäster i den norska huvudstaden var förkrossade över vad som hände kvällen innan, stod de upp och visade sitt stöd för hbtqi-rörelsen och respekt för mänskliga rättigheter. Det var ett viktigt budskap och en kraftfull gest. 

Foto: Goran Miletić, Civil Rights Defenders

Tystade röster i Istanbul, Turkiet 

År 2014 deltog mer än 100 000 personer i Prideparaden i Istanbul. Tyvärr var det sista året som myndigheterna gav tillstånd att organisera paraden. Varje år sedan dess har det förbjudits av säkerhetsskäl. Andra Pride-evenemang och aktiviteter har dock fortfarande tillåtits. Fram till i år – måndagen den 20 juni förbjöd myndigheterna stadens trettionde Pridevecka.  

Trots det dök tusentals hbtqi-aktivister och anhängare upp under söndagen den 26 juni runt Taksimtorget för att visa sitt stöd för hbtqi-rörelsen och protestera mot restriktionerna. Den fredliga sammankomsten avbröts plötsligt av polisen, och 373 personer greps. 

Mustafa Sarıyılmaz från Civil Rights Defenders, som var på plats i Istanbul i söndags, bevittnade vad som hände den dagen:   

– När jag försökte nå området med mina vänner runt middagstid märkte vi att alla gator som ansluter till Istiklal blockerades av polisen. Endast turister fick passera. I början började polisen omhänderta personer som satt på kaféer. Jag hade turen att inte bli frihetsberövad. Men ju mer jag ser dessa attacker hända, desto argare blir jag. Men samtidigt när jag ser motstånd och motståndskraft hos hbtqi-rörelsen tar hoppet över ilskan. Det påminner mig om anledningen till att jag varje år är ute på gatorna. Ju mer förtryck som tillämpas av polis och regeringstjänstemän, desto starkare blir vi.” 

Vi uttrycker vår solidaritet med aktivister, organisatörer och hela hbtqi-rörelsen i Turkiet. 

Foto: Gözde Demirbilek, Kaos GL

Firande av kärlek och mångfald i Skopje, Nordmakedonien 

Samtidigt som Europa gick igenom förödande händelser förra veckan samlade Skopje tusentals människor i ett verkligt firande av kärlek. Den tredje Prideparaden i Nordmakedoniens huvudstad ägde rum den 25 juni under parollen ”Kom ut för kärleken! Värdighet. Jämlikhet. Rättvisa”.   

Foto: Sonja Stavrova, Skopje Pride

”Familjesammankomst” i Sarajevo 

En annan stad på västra Balkan, Sarajevo, höll framgångsrikt sin tredje Prideparad den 25 juni. Deltagarna marscherade genom staden och liksom andra länder på västra Balkan, som Albanien och Kosovo, tog årets Pride-tema upp ett viktigt och komplext ämne – familj.   

Enligt arrangörerna av Sarajevo Pride March 2022, ”Med vår slogan ”familjesammankomst” vill vi säga att Prideparaden är en plats där var och en av oss kan vara den vi verkligen är. Vi hoppas att vi kommer att skapa utrymmen och platser utanför paraden som kommer att vara säkra och stödjande för att kunna vara sig själva. ”  

Vi är stolta över vårt långvariga partnerskap med Skopje och Sarajevo Pride och gläds åt de betydande positiva förändringarna för hbtqi-samhället i västra Balkanregionen. 

Foto: Amina Imamović, Sarajevo Pride

Hopp om en bättre framtid 

Dessa olika händelser under denna korta tid gör oss förkrossade men också fulla av hopp. De visade för Europa och världen att framsteg sker, men samtidigt bör de vunna friheterna inte tas för givna då de lätt kan gå förlorade.

Vi på Civil Rights Defenders kommer skydda mänskliga rättigheter så länge vi finns.   

Läs mer om hur Civil Rights Defenders stödjer hbtqi-personers rättigheter.

Taggar , ,